Prețurile europene ale gazelor și energiei electrice au crescut, pe fondul semnalelor privind întârzierea Rusiei de a pune în aplicare politica de creștere a aprovizionărilor anunțată de președintele Vladimir Putin. Cel puțin luni sau marți, fluxurile nu au crescut, scrie Bloomberg.
Contractele futures de referință pentru gazele tranzacționate în Țările de Jos au crescut cu până la 9,7%, pe fondul semnalelor că aprovizionarea prin conductele rusești va rămâne cu mult sub nivelurile normale, pentru ziua de marți. Mai mult, fluxul de gaze a fost direcționat dinspre Germania spre Polonia luni-dimineață, în sens invers față de direcția normală. Contractele aferente energiei electrice au crescut, de asemenea, pe fondul îngrijorărilor legate de lipsa de combustibil pentru a alimenta centralele termice pe timpul iernii.
Cel mai mare furnizor de combustibil din Europa a promis că va trimite mai mult gaz în regiune începând de luni, după ce Vladimir Putin a declarat că a cerut Gazprom PJSC să umple depozitele europene, după finalizarea campaniei de asigurare a stocurilor rusești. În schimb, compania rusă a declarat că nu va efectua vânzări prin intermediul pieței spot în această săptămână. De asemenea, nu a fost rezervată nicio capacitate suplimentară pentru a trimite mai multe gaze spre Europa în cursul zilelor de luni și marți, în licitațiile pentru ziua următoare (DAM).
„Este dezamăgitor, deoarece piața de gaz are nevoie de fluxuri mai mari”, a spus Niek van Kouteren, senior trader al companiei olandeze PZEM. „Dacă Rusia nu crește fluxurile, s-ar putea să vedem o creștere a prețurilor, în continuare”.
Prețurile gazelor europene s-au triplat în acest an, după ce Rusia a raționalizat livrările, iar aprovizionarea cu gaz natural lichefiat a fost redirecționată către Asia. Moscova a spus în repetate rânduri că poate furniza mai mult combustibil către Europa prin intermediul controversatului său gazoduct Nord Stream 2 și a făcut presiuni asupra țărilor europene pentru a primi aprobările finale de utilizare a conductei.
Contractele futures de referință pentru gaze au crescut cu până la 9,7% și se tranzacționau cu 5,5% mai sus, la 78,05 euro pe megawat-oră până la ora 17:32, în Amsterdam.
Prețul german al energiei pentru primul trimestru al anului viitor a crescut cu până la 6,4%, până la 166,50 euro pe megawat-oră, în timp ce contractul pentru decembrie a crescut cu până la 6,7%, ajungând, de asemenea, la 166,50 euro. Certificatul de carbon a crescut cu 2%, la 60,55 euro pe tonă.