Decarbonarea economiei progresează dar într-un ritm lent cauzat de implicarea redusă a actorilor din domeniu, iar dacă UE nu își va transforma radical sistemul energetic, riscă să piardă „foarte multe joburi”, a declarat Andrei Secelean, Head of Smart Infrastructure Siemens Romania.
„Există multă dezbatere despre efectele încălzirii globale, despre decarbonarea sistemului energetic, a industriei și a clădirilor. Există strategii europene implementate în planuri naționale și fonduri considerabile pentru a implementa astfel de proiecte. Progresul există, dar suntem de acord cu toții că este cam lent în comparație cu obiectivele pe care ni le dorim. De ce? Cred că nu este suficientă convingere și asumare din partea tuturor actorilor”, a spus Secelean, cu ocazia conferinței DigitALL 2024, organizate de Energynomics.
Chiar dacă anul 2050, văzut ca moment zero al intrării într-o nouă eră a protecției mediului, este încă departe, UE nu trebuie să piardă timpul, ci trebuie să își transforme radical sistemul energetic, să își diversifice oferta de înaltă tehnologie – una rămasă în urmă – și să devină mai eficientă energetic în toate sectoarele economice.
„Fără acestea, nu vom mai fi competitivi, iar nu peste 30 de ani, ci în următorii câțiva ani, se vor pierde foarte multe locuri de muncă. Iar soluțiile de eficiență energetică presupun foarte multă tehnologie și inovație”, a mai spus Secelean.
Conferința DigitALL 2024 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și cu susținerea partenerilor noștri: Corning, Datacor, Eaton Electric, EnergoBit, Enevo Group, Procesio, Siemens, Sixt, Vertiv.