Dependența de gazele rusești ar trebui contrabalansată în Europa de crearea unei pieţe de asigurări pentru a garanta că importurile de gaze vor continua şi în situaţii de criză, arată un raport elaborat de centrul Bruegel, informează Bloomberg.
Până să se găsească noi surse și rute de aprovizionare, “noi propunem o nouă abordare. Singurul lucru care trebuie făcut este să obligăm importatorii şi producătorii domestici să aibă o marjă de flexibilitate, cu alte cuvinte o capacitate de rezervă. Nu vor trebui să dispună fizic de această capacitate ci vor fi obligaţi să aibă un contract că în caz de urgenţă vor pune la dispoziţie cantităţi suplimentare de gaze”, explică unul dintre analiștii centrului.
Propunerea vizează utilizarea unei game largi de instrumente: contracte de tip option, înlocuirea combustibililor, o marjă de producţie internă sau contracte swap cu furnizorii din alte ţări. În plus, propunerea se bazează pe capacităţile în exces ale actualelor conducte de import ale UE, care în prezent sunt pline doar în proporţie de 58%, precum şi pe terminale de gaz natural lichefiat care ar urma să utilizeze, în medie, aproximativ o treime din capacitatea lor, scrie Agerpres.
“Există un număr de incertitudini pe piaţa energiei iar un sistem european de asigurări ar fi cea mai bună soluţie şi la cel mai ieftin preţ posibil. Rusia nu este singura problemă potenţială. Regiunile din vecinătate sunt foarte volatile. Prognozele pentru producţia de gaze a Norvegiei după 2020 sunt în scădere în timp ce importurile UE ar urma să crească în următoarele decenii”, a adăugat unul dintre experții implicați în studiu.