Acasă » Interes general » Mediu » UE a stabilit noile ţinte pentru energia verde şi emisii

UE a stabilit noile ţinte pentru energia verde şi emisii

29 octombrie 2014
Electricitate
energynomics

Statele membre ale Uniunii Europene au încă multe de făcut pentru a îndeplini noile obiective ale energiei verzi convenite săptămâna trecută, pe măsură ce consumul crescut de combustibil fosil a majorat gradul de poluare în unele țări, însă blocul este pe cale să își îndeplinească obiectivele sale anterioare, conform Euractiv.com şi Reuters.

Cifrele prezentate marţi de Agenția Europeană de Mediu (EEA) au arătat că emisiile totale ale Uniunii Europene au scăzut cu 1,8% în 2013 față de 2012, ceea ce înseamnă că s-a îndeplinit deja un obiectiv: cel de a reduce poluarea până în 2020 cu 20% față de 1990.

În 2013, declinul gradului de poluare a coincis cu o ușoară creștere a activității economice, combătând astfel argumentele unor analişti conform cărora obiectivele ecologice ale UE sunt în contradicție cu expansiunea economică, iar prăbușirea economică a fost cea mai mare cauză a scăderii emisiilor.

Cu toate acestea, emisiile germane au crescut cu 1,2%, fiind folosit mai mult combustibil fosil pentru încălzire.

20%:  reducerea emisiilor, creșterea utilizării surselor verzi și reducerea consumului de energie

Danemarca, de asemenea, a „emis” cu 3,1% mai multe gaze cu efect de seră, întrucât scăderea importurilor din piața de energie electrică nordică a condus-o către utilizarea a mai mult cărbune, în timp ce emisiile Estoniei au urcat cu 10% din cauza folosirii cărbunelui, precum şi creșterii volumului de energie generat de petrol din exploatări de şist, conform EEA.

Hans Bruyninckx, director executiv EEA, a menționat că pe măsură ce consumul total de energie a scăzut, utilizarea surselor regenerabile a crescut, ajungând la 14% din consum în 2013, sprijinind astfel reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Europa este pe drumul cel bun spre obiectivele sale pentru 2020. Chiar și pe fondul recesiunii economice din ultimii ani, se poate observa că politicile și măsurile funcţionează și au jucat un rol-cheie în atingerea acestui rezultat interimar”, a spus Bruyninckx.

Pentru 2020, Uniunea Europeană are trei obiective: de a reduce emisiile, creșterea utilizării surselor verzi, cum ar fi energia eoliană și solară și reducerea consumului de energie, toate cu 20%.

La discuțiile de joia și vinerea trecută, Uniunea Europeană a convenit asupra unui nou set de măsuri pentru 2030.

Acestea includ reducerea de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% față de 1990, care trebuie să fie realizată de fiecare ţară în parte.

Pentru obiectivul pentru 2020, cele 28 de state membre au posibilitatea de a utiliza compensațiile internaționale, ceea ce le permite să îndeplinească o parte din obiectivele pentru 2020 prin cumpărarea de certificate din alte ţări.

În afară de emisii, alte obiective pentru 2030 sunt de a crește energia verde la cel puțin 27% din combustibilul utilizat și pentru a realiza economii de energie de cel puțin 27%, față de un nivel normal estimat.

Datele de marți sunt provizorii și vor fi finalizate în mai, când EEA, creată pentru a oferi seturi de date și orientări științifice pentru factorii de decizie politică din UE, va prezenta un raport complet către Organizația Națiunilor Unite, parte a procesului de la Kyoto privind combaterea schimbărilor climatice.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *