Uniunea Europeană trebuie să închidă 315 centrale electrice pe bază de cărbune până în 2030, pentru a-și îndeplini angajamentele asumate prin acordul privind schimbările climatice de la Paris, potrivit unui nou raport realizat de Climate Analytics.
Potrivit Acordului convenit la conferința de la Paris din decembrie 2016, pentru a menține creșterea temperaturii medii la mai puțin de 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale este necesară închiderea treptată a centralelor pe cărbune din UE.
”Obiectivul pe termen lung adoptat în temeiul Acordului de la Paris necesită o decarbonizare rapidă a sectorului energetic la nivel mondial şi închiderea ultimei centralei electrice pe bază de cărbune în UE până în jurul anului 2030″, susțin autorii raportului.
Climatice Analytics a estimat că bugetul de carbon al UE, care reprezintă cantitatea maximă de dioxid de carbon care poate fi emisă pentru a rămâne sub ținta de 2 grade Celsius, este de la 6,5 gigatone până în 2050.
”UE va depăși bugetul cu 85% până atunci, dacă va continua cu aceleași rate de emisii de la centralele pe cărbune”, a calculat organizația.
Germania și Polonia au cel mai mult de muncă deoarece, împreună, aceste țări sunt responsabile pentru 54% din emisiile centralelor pe cărbune, arată raportul Climatice Analytics.