Țările UE se luptă pentru identificarea a noi surse de gaz, pentru a elimina treptat combustibilii fosili ruși și a pedepsi Moscova pentru războiul brutal din Ucraina. Dar, în graba de a se diversifica, Europa riscă din nou să treacă cu vederea o soluție fără greș: conservarea energiei, scrie Euractiv.
Potrivit planului REPowerEU prezentat luna trecută, Comisia Europeană a estimat că 10 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz ar putea fi economisiți până în iarna viitoare dacă toate gospodăriile și-ar diminua termostatele cu 1°C. Implementarea sistemelor de panouri solare de acoperiș și a pompelor de căldură ar putea reduce consumul cu încă 2,5 și, respectiv, 1,5 miliarde de metri cubi până la sfârșitul acestui an, a spus executivul UE.
Aceste eforturi sunt lăudabile, dar infime în comparație cu volumul de 155 de miliarde de metri cubi de gaz pe care UE le-a importat din Rusia anul trecut. Iar rezervele alternative de gaz natural lichefiat din SUA sau Qatar nu vor fi suficiente pentru a acoperi decalajul.
Dacă gazul rusesc dispare iarna viitoare, europenii trebuie, prin urmare, să se pregătească pentru raționalizare.
Raționalizarea gazelor va lovi oamenii acolo unde îi doare cel mai mult: chiar în casele lor. Gazul este sursa dominantă de energie pentru gospodării (32,1%), sectorul rezidențial – în principal încălzirea – reprezentând cea mai mare parte a cererii de gaze din UE (40%), urmat de industrie și utilizarea gazului pentru generarea de energie, potrivit agenției UE pentru cooperare a organismelor de reglementare în energie (ACER).
Prin urmare, reducerea consumului de gaze din clădiri trebuie să devină o prioritate politică urgentă. Și totuși, eficiența este încă copilul neglijat al politicii energetice a UE. Până acum, obiectivele de economisire a energiei nu au fost niciodată impuse ca obligație legală statelor membre ale UE și, prin urmare, au fost ratate în mod constant.
Barierele sunt binecunoscute: izolarea a milioane de case individuale împrăștiate în zeci de țări europene și trecerea lor la sisteme de încălzire regenerabile necesită timp și este plină de complicații practice. Sprijinul pentru proprietarii de case și stimulentele financiare nu sunt suficiente pentru a stimula renovarea la viteza și amploarea necesare. Acestea sunt eforturi colosale care sunt cel mai bine planificate pe parcursul deceniilor, nu lunilor.
Cu toate acestea, argumentele economice pentru economisirea energiei nu au fost niciodată mai puternice. Cea mai recentă cercetare a Fraunhofer, un institut public german, arată că economiile de energie devin tot mai atractive din punct de vedere economic, pe măsură ce prețurile energiei cresc. Prețurile gazelor au avansat de șase ori în primul trimestru al anului 2022 față de anul anterior, așa încât estimarea privind o posibilă dublare a prețurilor energiei până în 2030 pare plauzibilă, dacă nu chiar conservatoare. Aceasta înseamnă că UE ar putea viza economii de energie de 23% până în 2030, în loc de 9% – propuse în directiva revizuită a Comisiei Europene privind eficiența energetică, prezentată anul trecut, au descoperit cercetătorii germani.
„UE poate și trebuie să-și sporească ambiția de economisire a energiei. Ar ține sub control facturile la energie și ar accelera eliminarea treptată a petrolului și gazelor rusești”, a declarat consultantul Stefan Scheuer.