Acasă » Interes general » Mediu » UE va aplica sancțiuni companiilor care fac declarații ecologice false

UE va aplica sancțiuni companiilor care fac declarații ecologice false

23 ianuarie 2023
Mediu
energynomics

Statele membre ale UE vor fi însărcinate să impună sancțiuni aspre companiilor care înșală piața prin promovarea unor produse în mod nefondat ca fiind ecologice, în temeiul unui nou proiect de lege a UE conform Euractiv.

Scopul propunerii, care urmează să fie depusă de Comisia Europeană în următoarele săptămâni, este de a ajuta consumatorii să facă alegeri mai bine informate cu privire la produsele pe care le cumpără.

Fie că utilizează calificativul „verde”, „eco” sau „prietenoase cu mediul” – aproape jumătate (40%) din etichetele de mediu ale produselor sunt „lipsite de fundament”, spune Comisia în proiect.

„Consumatorilor le lipsesc informațiile fiabile despre sustenabilitatea produselor și se confruntă cu practici comerciale înșelătoare, cum ar fi greenwashing-ul (caracterizarea ca ecologică a unor produse neecologice) sau lipsa de transparență și credibilitate a etichetelor de mediu”, scrie executivul UE într-un preambul al proiectului de lege.

„Companiile care pretind că au produse eco ar trebui să justifice declarațiile pe baza unei metodologii standard pentru a evalua impactul lor asupra mediului”, adaugă documentul, referindu-se la agenda UE Green Deal, adoptată în 2019.

Pentru a se asigura că declarațiile ecologice sunt demonstrate, statelor membre ale UE li se va solicita „să instituie un sistem de verificare pentru fundamentarea afirmațiilor de mediu” care va trebui să fie efectuat de „organisme de verificare independente”.

Cel mai important, țările UE vor fi însărcinate să se asigure că „acele reguli sunt aplicate” și să introducă „penalități” asupra infractorilor care „ar trebui să fie eficiente, proporționale și disuasive”, se spune în proiect.

Sancțiunile ar trebui stabilite pe baza unor criterii comune, continuă textul, spunând că acestea ar trebui să includă „natura și gravitatea încălcării”, precum și „beneficiile economice derivate” din aceasta și potențialele daune aduse mediului.

Organizațiile de mediu au salutat noul document, spunând că „este esențial ca statele membre să stabilească sancțiuni suficient de mari” pentru a descuraja companiile să încalce legea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *