Comisia Europeană va depune miercuri (23 martie) propuneri prin care țările UE să-și umple depozitele de gaze cu cel puțin 90% înainte de următorul sezon de iarnă și să introducă o nouă schemă de certificare pentru a preveni manipularea stocării gazelor de către operatorii străini, potrivit Euractiv.
Propunerea va fi depusă înaintea unui summit UE de două zile ce va avea loc săptămâna aceasta (24-25 martie), în cadrul căruia liderii UE vor dezbate securitatea energetică pe fondul tensiunilor de aprovizionare cu gaze cauzate de războiul din Ucraina.
„Situația geopolitică actuală necesită măsuri suplimentare pe termen scurt pentru a face față dezechilibrelor pieței pentru energie și pentru asigurarea aprovizionării în anii următori”, se arată în proiectul de regulament privind securitatea aprovizionării (regulamentul SoS), care a fost modificat ultima dată în 2017.
„Rata de umplere propusă de 90% este un nivel necesar și adecvat pentru a asigura securitatea aprovizionării pe timpul iernii, în cazul unor întreruperi grave în alimentare”, se arată în proiectul de regulament.
În plus, Comisia Europeană propune introducerea unei scheme de certificare pentru operatorii de stocare a gazelor care exclude orice persoană sau entitate care ar putea pune în pericol securitatea energetică a UE.
Conform acestei noi reguli propuse, autoritățile naționale de reglementare „vor refuza certificarea dacă se demonstrează că o persoană care controlează sau exercită în mod direct sau indirect orice drept asupra operatorului sistemului de stocare… poate pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie sau interesele esențiale de securitate a oricărui stat membru sau al Uniunii.” Depozitele furnizează 25-30% din gazul consumat iarna și oferă un tampon în cazul întreruperilor în alimentare, notează Comisia.