Comisarii europeni au în vedere renunțarea la un obiectiv obligatoriu pentru energia regenerabilă de la 2030 – creșterea cotei la un nivel fix, o mișcare care ar mulțumi companiile de utilități mari, dar ar marca o retragere pe una din politicile sale-cheie de mediu, conform Financial Times.
Țintele pentru 2030 energetice și climatice ale UE, pe care Comisia urmează să le propună pe 22 ianuarie, creează discuții aprinse între țări și între comisari.
Guverne, industrii și grupuri ecologiste desfășoară puternice lobby-uri pe lângă Comisie asupra obiectivelor.
Obiectivul referitor la cota de energie obținută din surse regenerabile reprezintă unul din cele mai dezbătute pachete. Marea Britanie, unde energia nucleară este în creștere, se opune unei cote obligatorii. Germania, care își închide reactoarele, este cea mai puternică voce în favoarea unui obiectiv obligatoriu.
Soluția de compromis: un obiectiv de 27%, dar facultativ
Una din soluțiile de compromis prevede setarea unui obiectiv de surse regenerabile de energie de până la 27 la sută, dar fără caracter obligatoriu.
Cu toate acestea, surse apropiate discuțiilor spun că argumentele depind de faptul că unui astfel de obiectiv pentru surse regenerabile de energie ar trebui să i se acorde credibilitate prin reguli mai puternice pentru eficientizarea rețelelor. Asta ar însemna obiective obligatorii legate de infrastructura energetică, rețelele inteligente și interconectările transfrontaliere.
Acest compromis pentru 2030, în cazul în care va fi acceptat de opoziția germană , ar reprezenta o schimbare semnificativă a obiectivelor UE 2020.
Aceasta include deocamdată obiective obligatorii conform cărora statele UE ar trebui să reducă emisiile globale de gaze cu efect de seră cu 20 la sută față de la nivelul din 1990 și să urce la 20 la sută din electricitatea lor energia din surse regenerabile. Măsurile de îmbunătățire a eficienței energetice cu 20% au fost doar aspiraționale. Pentru 2030, acțiunile dure și cuantificabile ar fi necesare pe mai multe planuri tehnice, îndeosebi în modernizarea infrastructurii.