Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » UE vrea același preț la gazele rusești pentru statele membre

UE vrea același preț la gazele rusești pentru statele membre

5 mai 2014
Consumatori
energynomics

Comisarul European pentru Energie a declarat că urmărește fixarea unui preț uniform pentru gazele rusești cumpărate de statele membre, subliniind că infrastructura comunitară ar trebui să cuprindă și Ucraina, Georgia și statele din Balcanii de Vest.

„Vrem un preţ uniform al gazelor pe piaţa europeană comună. Jocul «divide et impera» (dezbină și cucerește – n.r.) sau orice alt joc de felul acesta propus de Moscova nu poate şi nu va fi acceptat de statele membre ale UE“, a spus comisarul Gunther Oettinger. Acesta susține că prețurile mari ale gazelor rusești sunt consecința a ponderii mari a gazelor cumpărtate din Rusia și a monopolului său asupra conductelor de transport dinspre Est.

Ideea exprimată de comisarul european vine și în contextul în care premierul polonez militează în aceste zile pentru o uniune energetică și importuri comune de gaze din Rusia. În prezent, statele din UE cumpără gaze ruseşti prin contracte bilaterale pe termen lung şi plătesc preţuri diferite, de cele mai multe ori invers proporționale cu nivelul relațiilor politice dintre Rusia și cumpărător. Raționalizarea spune că dacă statele ar face achiziții în comun, UE ar negocia cu Rusia per ansamblu mai puternic iar prețurile ar scădea.

Ucraina, un stat cheie pentru livrările de gaze ruseşti către ţările din UE și aflat în conflict cu Rusia, sprijină introducerea preţurilor uniforme, potrivit ministrului ucrainean al energiei. Comisarul european spune că sunt necesare rețele pan-europene de gaz și de electricitate care să mărească legăturile pe energie electrică dintre state și diversificarea surselor de import de energie.

Rusia caută arbitraj la OMC pe marginea regulilor din energie ale UE

Oficiali ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) spun că Rusia a solicitat implicarea organizației în discuțiile pe care le are cu UE pe marginea regulilor din energie care pot împiedica Gazprom în execuția modelului său de afaceri.

Pachetul III de Energie, construit în jurul noțiuni de liberalizare completă a piețelor de energie și gaz, este criticat de Rusia pentru că pune piedici în calea gazoductului South Stream și cere ca și alte companii să aibă acces la infrastructura deținută de Gazprom. Acest lucru s-ar traduce în pierdere, prin lege, a participațiilor firmelor rusești și ale cotelor lor de piață pe piețele europene, înafara competiției, spune guvernul de la Moscova.

Rusia este sigură că regulile și acțiunile inițiate de UE în acest domeniu nu corespund documentelor OMC privind serviciile, pe când UE spune că reglementările sale din energie sunt perfect compatibile cu regulile OMC. Discuțiile tri-partite trebuie să debuteze în 30 de zile de la solicitarea unui stat membru. Dacă nu se obțin rezultate, în 60 de zile, la cererea unui stat membru, se întrunește un panel constituit din Comitetul de Rezolvare a Disputelor comerciale.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *