Acasă » Interes general » Mediu » UE vrea să renunțe gradual la biocombustibilii generați din produse agricole

UE vrea să renunțe gradual la biocombustibilii generați din produse agricole

11 septembrie 2013
Interes general
energynomics

Uniunea Europeană sprijină trecerea spre biocombustibilii generați din surse alternative în vederea diminuării utilizării produselor agricole. O propunere de lege în acest sens a fost adoptată miercuri în Parlamentul European, prin intermediul căreia se cere urgentarea tranziție de la biocombustibili produși de pe urma folosirii recoltelor agricole destinate pentru așa ceva către biocombustibili din alge marine ori deșeuri.

Propunerea a fost aprobată la limită, cu 356 la 327, și 14 abțineri din pricina intereselor economice divergente. “A fost o dezbatere foarte dificilă pentru că interesele economice au cântărit foarte greu. Textul este foarte tehnic, dar are importante implicaţii economice şi etice”, a declarat raportoarea Corinne Lepage.

Când biocombustibilii au fost introduși, consensul general era că noua sursă alternativă de energie va conduce la diminuarea amprentei de carbon a activității umane și la scăderea cantității de gaze de seră eliminate în atmosferă. Lucrurile nu au stat deloc așa, dimpotrivă. Analiza datelor arată că supra-utilizarea terenurilor agricole în vederea producerii materiei prime pentru biocombustibili duce la o multiplicare a emisiilor care nu poate fi anulată de utilizarea acestui tip de carburant. Lanțul valoric (producție-distribuție-consum de biocombustibili) anulează beneficiile calculate, dacă nu se găsește o altă resursă energetică primară.

Cadrul legislativ actual din domeniul transporturilor prevede că la nivel european cel puțin 10% din cantitatea de carburant trebuie să fie regenerabil până în 2020. Noua propunere schimbă această cotă într-un mod mai diversificat. Pentru a facilita renunțarea la biocombustibili din produse agricole, aceștia nu pot să reprezinte mai mult de 6% din totalul energiei folosite în sectorul transporturilor, până în 2020. În plus, până atunci, o cotă de 2,5% trebuie să provină din prelucrarea de resurse alternative (alge, deșeuri).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *