Acasă » Interes general » Un an de la înființarea Ghișeelor Unice de Eficiență Energetică – un prim test de funcționare

Un an de la înființarea Ghișeelor Unice de Eficiență Energetică – un prim test de funcționare

Gabriel Avăcăriței

Am contactat toate Ghișeele Unice de Eficiență Energetică (GUEE) pentru a obține clarificări cu privire la modul în care persoanele vulnerabile energetic își pot instala panouri fotovoltaice și baterii folosind programul REPowerEU i4 etapa 1, componenta A. Termenul era strâns, iar necunoscutele și temerile numeroase.

Pe 24 februarie, am trimis același mesaj, cu aceleași întrebări tuturor celor 42 de entități înființate de la 1 martie 2024. Am primit 9 răspunsuri; din restul de 33 de GUEE județene, doar 11 au deschis mesajul. Reprezentantul unui GUEE nu doar că nu a răspuns în niciun fel, dar a decis să se dezaboneze de la mesajele Energynomics! În fine, sunt trei județe unde adresa de e-mail a GUEE nu funcționează.

 

Abordarea formal-birocratică

Din cele 9 răspunsuri primite, 4 sunt un model de abordare birocratică, de fapt non-răspunsuri care ne trimit prin linkuri la legislație și ghiduri, la alte organisme publice implicare în program (MIPE, MFE, Guvern etc). Funcționarii care au răspuns nu semnează sau se mențin general anonimi, (de exemplu: “Echipa GUEE”). Un exemplu extrem este răspunsul electronic fără niciun conținut în corpul mesajul, dar cu 22 de fișiere atașate – ghiduri și anexe disponibile în alte părți, în principal în pagina de program PNRR.

 

 

Am apreciat aceste răspunsuri pentru că reprezentanții celor 9 GUEE aleg și reușesc în mod formal să-și respecte obligațiile din fișa postului. În același timp, este limpede că această abordare nu aduce nimic nou, nu ajută realmente pe nimeni – este sau poate fi doar un prim pas în operaționalizarea Ghișeului unic și transformarea lui într-un partener de dialog și un ghid util pentru cetățeni.

 

Abordarea “capul în pământ” și ghosting

Au fost 11 situații în care reprezentanții GUEE județene au văzut mesajul Energynomics, dar au decis să nu răspundă. Cel mai probabil, sunt acele consilii județene în care persoana căreia i s-a atribuit această nouă sarcină este suficient de responsabilă încât să verifice Inbox-ul, dar nu este suficient de competentă sau suficient de îndrăzneață pentru a formula fie și un mesaj formal-birocratic. Avem totuși un exemplu de funcționar curajos – cel / cea care a decis să se dezaboneze de la mesajele Energynomics, pentru a evita primirea unor astfel de întrebări pe viitor!

În comunicare, ghosting se referă la practica de a întrerupe brusc orice contact cu cineva, de obicei într-o relație, fără nicio explicație sau avertisment. Termenul a devenit utilizat pe scară largă în comunicarea digitală, în special în social media, aplicațiile de dating și în mediile profesionale.

Într-un context profesional sau de afaceri, ghosting-ul se poate petrece atunci când o persoană nu mai răspunde la e-mailuri, apeluri telefonice sau invitații la întâlniri fără a oferi un motiv, ceea ce face dificilă urmărirea problemelor sau deciziilor importante.

Este o practică de tip ghosting care poate funcționa cu majoritatea beneficiarilor legitimi ai serviciilor publice pe care trebuie să le ofere un Ghișeu Unic de Eficiență Energetică, dar nu poate avea rezultate pozitive nici cu ziariștii și nici cu cetățenii insistenți, care aleg să își ceară drepturile.

 

22 de GUEE care practic nu există

Majoritatea GUEE nu au transmis un mesaj de confirmare a primirii solicitării din partea Energynomics, nu au răspuns și nici măcar nu au deschis mesajul nostru. Acestea pot fi considerate complet nefuncționale de facto. În aceste cazuri, nu știm dacă au fost sau nu desemnate persoanele care să se ocupe de GUEE sau dacă, desemnate fiind, acestea nu își fac treaba.

Aceste cifre singure sunt suficiente pentru a ilustra starea nesatisfăcătoare în care se găsesc Ghișeele Unice de Eficiență Energetică la un an de la înființare. Erau deja anticipate dificultăți importante în finanțarea și ocuparea cu personal calificat a acestor entități, ceea ce reprezintă o parte din explicație pentru starea de fapt din prezent.

O altă parte a explicației ține de originea acestor entități. RePowerEU, o componentă mai nouă a PNRR, a prevăzut 2 reforme și 7 investiții. Una dintre reforme, o așa numită măsură-cheie, a fost înființarea unor ghișee unice de informare (One Stop Shop – OSS) care să ofere servicii de consiliere energetică în domeniul eficienței energetice și a producției de energie din surse regenerabile pentru prosumatori. Ideea era să punem la dispoziția cetățenilor o abordare non-birocratică, cu răspunsuri pe înțeles pentru proprietarii de locuințe individuale sau colective, asociațiile de proprietari sau de locatari, chiriași și pentru asocierile/comunitățile interesate, prin intermediul site-urilor web ale autorităților publice sau la cerere la sediul acestora sau telefonic.

Ghișeele Unice de Eficiență Energetică (GUEE) au fost înființate prin lege cu începere de la 1 martie 2024.

LISTA GHIȘEELOR UNICE DE EFICIENȚĂ ENERGETICĂ

GUEE au ca atribuții stabilite prin lege să organizeze și să întrețină o bază de date cu informații privind programele de finanțare pentru renovarea energetică a clădirilor și implementarea instalațiilor de producere a energiei din surse regenerabile, pașii necesari pentru renovarea unei locuințe, specialiștii care au dreptul potrivit legii să realizeze audituri energetice și să ofere alte tipuri de expertiza tehnică. În majoritatea cazurilor nu există nici măcar o pagină online sau o secțiune dedicată în site-ul Consiliului Județean unde să putem regăsi informații relevante, actualizate și specifice ariei administrative respective. Sunt precizate atribuții și în sarcina Institutului Național de Administrație, al Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și al Consiliilor Județene. Nu este deloc limpede dacă aceste entități și-au făcut treaba, de la alocarea de finanțare adecvată și oferirea de cunoștințe și instruire necesare, până la administrarea centralizată a dezvoltării acestui concept nou la nivel local.

De la înființare, aceste GUEE au abia acum, cu investiția i4, primele obligații stringente și primele interacțiuni serioase cu publicul beneficiar (inclusiv cu presa). Primul segment de public este reprezentat de persoanele vulnerabile, mai degrabă puțin informate și puțin vocale. Urmează însă ca fondurile nefolosite în Etapa 1, componenta A, să fie realocate pentru Etapa II, care se adresează persoanele fizice (populația generală) care nu dețin niciunul din cele două sisteme și nu sunt neapărat în situație de vulnerabilitate energetică, ci sunt mai degrabă informate și au disponibilitatea financiară pentru a se implica într-un asemenea proiect. Este de așteptat ca ritmul de profesionalizare și operaționalizare a Ghișeelor Unice de Eficiență Energetică să crească accelerat.

 

Ies în evidență 5 GUEE: Alba, Brașov, București, Galați, Teleorman

Mulțumim reprezentanților celor 9 Ghișee Unice de Eficiență Energetică care au răspuns solicitărilor de clarificări transmise de Energynomics! Acestea ne-au ajutat să constuuim un  articol mai clar pentru potențialii beneficiari ai subvențiilor publice pentru gospodăriile vulnerabile: „Luni, ora 17 – termen final pentru depunerea dosarelor pentru fotovoltaice și baterii în gospodăriile vulnerabile”.

În cazul mesajelor primite de la GUEE Alba, GUEE Brașov, GUEE București, GUEE Galați, GUEE Teleorman răspunsurile primite au fost convergente în ceea ce privește interpretarea ghidului și a anexelor. Am remarcat efortul real de a răspunde cât mai precis întrebărilor transmise de Energynomics așa cum au fost formulate. Acest efort sugerează existența unei persoane responsabile, care încearcă să ofere “consiliere și sprijin” adaptate la solicitare. Este un punct de pornire mai bun decât în cazul tuturor celorlalte 37 de Ghișee Unice de Eficiență Energetică județene!

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *