###author###
Un fond de investiţii după model polonez constituit în România din încasările din privatizări ar putea urca până la 3 miliarde de euro, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti şi al BCR Pensii a declarat în cadrul Energy Breakfast Club, un eveniment organizat de energynomics.ro.
În Polonia statul poate investi între 20 şi 49% într-un proiect, iar un astfel de fond poate atrage investiţii private cumulate între 3 şi 15 miliarde de euro, păstrând parităţile. Astfel se pot finanţa proiect e din energie şi infrastructură, spune Anghel.
„Dacă adunăm ultimii doi ani de IPO-uri şi SPO-uri ale statului (oferte iniţiale şi secundare de vânzări pe bursă, n.r.), suntem aproape de 1 miliard de euro. Statul ar putea strânge 3 miliarde de euro din listări, şi putem constitui un fond de investiţii după model polonez care să atragă atât investiţii private cât şi din partea marilor finanţatori instituţionali de genul BERD sau BEI”, spune Anghel.
Ca urmare a ultimelor restricţii din legislaţia europeană, dar şi din regulamentul bancar instituit de Basel III, băncile nu pot asigura finanţări pe mai mult de 8-9 ani, iar un astfel de fond ar putea crea posibilitatea investirii banilor publici pe termen lung fără să se intre sub incidenţa deficitului bugetar, 51% din proiecte putând fi susţinute de instituţii financiare internaţionale şi investitori privaţi.
Anghel a dat exemplul unei companii poloneze supraîndatorate, deţinute de stat, care a utilizat banii din fond pentru a beneficia de o concesiune petrolieră mai veche. Un astfel de fond ”e o variantă pe care şi noi o putem implementa, din păcate crearea lui durează între 18 şi 24 de luni, însă trebuie să gândim pe termen lung”, a spus Anghel.