Acasă » Electricitate » Un grup din Parlamentului European promovează „renașterea nucleară” în sprijinul tranziției energetice

Un grup din Parlamentului European promovează „renașterea nucleară” în sprijinul tranziției energetice

12 februarie 2021
Electricitate
energynomics

Sursele regenerabile nu vor fi suficiente pentru ca Europa să își îndeplinească obiectivul de neutralitate climatică din 2050, spune o coaliție de europarlamentari centriști și conservatori. În schimb, UE va avea nevoie de o renaștere nucleară pentru a-l atinge, susțin ei, referindu-se la un nou studiu privind politica climatică a UE.

Intitulat „Drumul către neutralitatea climatică a UE până în 2050”, studiul a analizat costurile și cerințele spațiale ale eolianului și solarului față de cele nucleare din două țări – Olanda și Republica Cehă, potrivit Euractiv.com.

Acesta a conchis că energia nucleară este de fapt mai ieftină decât cea eoliană și solară și că sursele regenerabile de energie nu ar putea satisface cererea de energie electrică a tuturor țărilor. Studiul, publicat vineri (5 februarie), a fost comandat de două fracțiuni politice din Parlamentul European: grupul centrist Renew Europe și conservatorii și reformiștii europeni de dreapta (ECR).

„UE ar trebui să adopte un program – ”Renașterea nucleară” – care să plaseze energia nucleară pe picior de egalitate cu energia regenerabilă”, a declarat Ondřej Knotek, europarlamentar ceh din grupul politic Renew.

„Politicile UE de astăzi sunt discriminatorii în ceea ce privește energia nucleară. Este timpul ca toți factorii de decizie să se conformeze principiului neutralității tehnologice a UE,” a adăugat el. Anul trecut, Varșovia a anunțat că va solicita aprobarea UE pentru a construi o centrală nucleară bazată pe tehnologie din SUA, spunând că este „imposibil în zilele noastre să construim o centrală nucleară fără sprijinul statului”.

La Bruxelles, Comisia Europeană a adoptat o poziție agnostică în ceea ce privește nuclearul, spunând că nu va bloca ajutorul de stat pentru noile centrale nucleare.

Cu toate acestea, șeful UE pentru climat, Frans Timmermans, a avertizat cu privire la costuri, spunând că centralele nucleare sunt „foarte, foarte scumpe” de construit.

„Dacă vă angajați în proiecte noi de energie nucleară, fiți conștienți de nivelurile masive, masive de investiții de care veți avea nevoie și conștientizați costurile” pe întregul ciclu de viață „ceea ce înseamnă că veți fi blocați cu ele pentru o lungă, lungă, mult timp”, a spus el, în octombrie.

Studiul neagă aceste afirmații. „În practic toate scenariile realiste, energia nucleară este mai ieftină decât energia eoliană și solară în termeni de euro pe MWh atât în Republica Cehă, cât și în Țările de Jos, atât la rate de dobândă bazate pe piață, cât și la o rată a dobânzii zero”, arată un rezumat al raportul.

Mai mult, avantajul costului energiei nucleare crește odată ce costurile de sistem sunt adăugate în ecuație.

Chiar și în Țările de Jos, unde există o capacitate energetică considerabilă offshore, această țară nu ar putea să se bazeze exclusiv pe surse regenerabile. Iar Republica Cehă s-ar lupta și mai mult, deoarece nu are ieșire la mare și nu poate construi ferme eoliene offshore.

Planul UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050 „depinde de factori pe care UE nu îi controlează, cum ar fi progresele tehnologice, cererea de energie, costul de a merge spre neutralitatea climatică, starea generală a economiei (PIB) sau creșterea populației”, se arată în raport.

Studiul a conchis, de asemenea, că obiectivul european de neutralitate climatică din 2050 ar reduce încălzirea globală doar cu 0,05°C și, respectiv, cu 0,15 ° C în 2100, presupunând că fabricile nu se mută în străinătate.

„Avem un risc ridicat ca acest lucru să nu funcționeze, că nu vom putea atinge neutralitatea climatică în 2050 sau în orice moment ulterior, așa că să ne asigurăm cel puțin că opțiunile pe care le alegem pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice nu sunt soluții regretabile”, a declarat Lucas Bergkamp, editorul raportului.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *