Acasă » Electricitate » Un nou început pentru performanța energetică a clădirilor – a fost aprobată Mc001/2022

Un nou început pentru performanța energetică a clădirilor – a fost aprobată Mc001/2022

19 ianuarie 2023
Electricitate
energynomics

Pe 17 ianuarie 2023 a apărut în Monitorul Oficial nr. 46 Ordinul MDLPA nr. 16/2023 pentru aprobarea reglementării tehnice „Metodologie de calcul al performanței energetice a clădirilor, indicativ Mc 001-2022”. Majoritatea specialiștilor se așteaptă la o “schimbare de paradigmă care va conduce la creșterea calității în sectorul clădirilor”, potrivit conf. dr. ing. Cătălin Lungu. Cunoscută sub numele scurt „Mc001”, versiunea revizuită a reglementării include numeroase elemente tehnice care vor intra în vigoare treptat. În pagina Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România găsiți detalii.

 

Autorități centrale și locale, auditori energetici pentru clădiri și proiectanți, executanți, precum și beneficiarii, vor trebui să țină cont de noile prevederi. Citește și „Noua metodologie de calcul a performanței energetice pentru clădirile nZEB va fi un șoc, trebuie să ne pregătim”!

 

Autorități centrale și locale

Potrivit Amos News, reglementarea precizează documentele care trebuie prezentate de constructori în diferite faze ale proiectării sau în vederea recepționării clădirilor noi (obligatoriu încadrate în categoria NZEB-clădiri cu consum de energie aproape de zero), respectiv a celor existente care se renovează. Formatul și conținutul noului CPE – certificat de performanță energetică, ușor de digitalizat, sunt în acord cu noile standarde europene și cu prevederile directivei de performanță energetică a clădirilor (EPBD), anticipând și o parte din efectele revizuirii acestei directive, așteptate în 2023. Exigențele tehnice impuse de Mc001 vor contribui substanțial la îndeplinirea angajamentelor actualizate ale autorităților naționale (a se vedea Hotărârea nr. 1076/2021 pentru aprobarea Planului național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice 2021-2030), și anume de a obține pentru sectorul clădirilor o reducere substanțială a consumului de energie finală și a emisiilor de gaze cu efect de seră, respectiv o creștere a procentului privind energia consumată din surse regenerabile până în 2030, iar ulterior o decarbonare a acestui sector până în 2050.

 

Proiectanți și auditori energetici

Metoda de calcul energetic din Mc001/2022, mai complexă decât cea din Mc001/2006 pe care o înlocuiește, este de tip modular, putând fi aplicată atât pentru situația unui apartament evaluat energetic independent (CPE de apartament), cât și pentru clădiri echipate cu sisteme complexe de instalații. Specialiștii vor putea utiliza încă din faza de proiectare Mc001 pentru conformarea clădirilor noi NZEB, fiind definit și procesul de verificare în diferite faze ale realizării unei clădiri noi sau renovării energetice a unei clădiri existente. Este detaliat cuprinsul unui raport de conformare energetică sau al unui raport de audit energetic, sunt precizate piesele dintr-un dosar de certificare energetică, sau dosar de auditare energetică.

 

Executanți

Pe baza noilor exigențe tehnice incluse in Mc001/2022 (obligativitatea ventilării mecanice a clădirilor nerezidențiale noi sau care se renovează, obligativitatea încadrării clădirii în limite maxime de consum de energie primară ș.a.m.d.), constructorii vor putea accepta mai ușor soluțiile tehnice pentru NZEB oferite corect de proiectanți. Iar pe de altă parte, constructorii vor putea în final oferi beneficiarilor clădiri foarte performante energetic, în care calitatea mediului interior să fie asigurată, indiferent de condițiile exterioare climatice.

 

Beneficiari

Clădirile construite după noua reglementare Mc001 vor consuma mult mai puțină energie, deci facturile pentru energie electrică și termică vor fi substanțial mai mici. Diminuarea facturilor la energie va fi cu atât mai mare cu cât procentul minim admis de 30% privind energia consumată din surse regenerabile, va fi depășit. De asemenea, toate materialele de construcții și echipamentele de instalații utilizate vor fi mai sustenabile, mai fiabile și mult mai atent puse în operă, avantajele fiind cuantificate nu doar până la momentul predării la cheie a investiției, ci pe întreaga durată de viață a clădirii, conform conceptului de „cost global optim”.

Actualizarea Mc001 este rezultatul multor ani de eforturi coordonate de conf. dr. ing. Cătălin Lungu (UTCB) alături de un grup restrâns de experți “care au contribuit substanțial la elaborarea acestei reglementări tehnice fundamentale pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului de clădiri din România”, potrivit AmosNews. Au contribuit auditorii energetici, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, ASRO, reprezentanți ai antreprenorilor generali și producătorilor de materiale de construcții și echipamente de instalații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *