Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Un nou pas de liberalizare crește prețul gazelor 1% pentru populație și cu 2% pentru industrie

Un nou pas de liberalizare crește prețul gazelor 1% pentru populație și cu 2% pentru industrie

1 octombrie 2013
Consumatori
energynomics

Prețul gazelor a fost majorat, începând de marți, cu cel mult 1% pentru consumatorii casnici, iar tarifele pentru industrie cresc cu maximum 2%, odată cu parcurgerea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieței.

”În ceea ce privește prețul final pentru consumatorii casnici, estimăm o majorare de cel mult 1%, având în vedere influența în preț a gazelor de import și creșterea prețului gazelor de producție internă”, anunța în urmă cu două săptămâni, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț.

România își asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producție internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Populația și termocentralele utilizează gaze de import doar în proporție de aproximativ 5%.

Prețul gazelor de import a ajuns în această perioadă la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de producție internă sunt de două ori mai ieftine, a adăugat Havrileț.

La 1 iulie 2013, prețul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici și cu 3% pentru cei industriali.

Următorul pas din calendarul de liberalizare pentru populație este 1 ianuarie 2014, când este programată o scumpire de 2%. La 1 aprilie 2014, prețurile vor crește cu alte două procente, urmând ca tarifele să fie majorate din nou cu 3% la 1 iulie și cu alte trei procente la 1 octombrie 2014.

Scumpiri anuale de minim 12% pe an, din 2015, în 2018

În perioada 2015—2018, scumpirea va fi de 12% pe an, în patru etape în fiecare an (la începutul fiecărui trimestru).

Începând cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti prețuri reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând să negocieze prețul direct cu furnizorii.

Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea inițial dereglementarea totală a pieței până la 31 decembrie 2014, însă, la ultimele negocieri cu FMI, autoritățile române au obținut o derogare de un an, până la 31 decembrie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *