Grupul de mediu Environmental Action Germany (DUH) a inițiat o acțiune în justiție pentru a opri intrarea în funcțiune a controversatei conducte de gaze naturale Nord Stream 2. Organizația solicită o clarificare asupra potențialelor emisii de gaze cu efect de seră ale proiectului, potrivit Clean Energy Wire.
DUH – care e responsabilă și pentru interdicțiile de utilizare a motoarelor Diesel în diverse orașe germane – spune că a inițiat un proces în cadrul Tribunalului Administrativ Greifswald (Oberverwaltungsgericht Greifswald) pentru a cere revizuirea permisului de funcționare a conductei. Organizația dorește ca Autoritatea Minieră Stralsund – organismul responsabil de examinarea tehnică și aprobarea conductei – să vină cu noi informații cu privire la scurgerile potențiale de metan, cu efect de seră, aferente proiectului. Aceasta susține că la evaluarea din 2018 a impactului conductei nu s-a avut în vedere prezentarea noilor informații cu privire la scurgerile de metan asociate cu extragerea, transportul și procesarea gazelor naturale legate de exploatarea Nord Stream 2. „Suntem siguri că Nord Stream 2 nu ar fi fost aprobată cu descoperirile științifice disponibile acum”, spune Constantin Zerger, șeful protecției energiei și a climei la DUH. Grupul solicită suspendarea construcției până la finalizarea procedurilor.
Nord Stream 2, care face legătura între Germania și Rusia prin Marea Baltică, s-a confruntat deja cu multiple controverse. Statele Unite amenință cu sancțiuni împotriva companiilor implicate în proiect, spunând că subminează securitatea europeană, în vreme ce blocul devine mai depedent de energia rusă. Washingtonul vrea în schimb ca Germania să importe gaz natural lichefiat (GNL) – în special din Statele Unite. Luna trecută, companiile implicate în proiect au solicitat sprijin politic pentru a ajuta lucrările să avanseze.