Statul român a făcut primul pas spre înființarea fondului de investiții de 1 miliard de dolari pentru plasamente în sectorul energetic românesc, convenită în 2013 prin memorandumul semnat cu compania de stat kazahă KazMunayGas în vederea reglării datoriilor bugetare istorice ale Rompetrol. Demersul ar putea, însă, eșua din cauza dublului sechestru instituit asupra platformei Petromidia, principalul activ deținut de kazahi în România, respectiv atât de către DIICOT, cât și de către ANAF, potrivit profit.ro.
Astfel, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), entitatea controlată de Ministerul Energiei și desemnată de acesta să reprezinte statul în viitorul fond de investiții ce trebuie înființat alături de KMG International, fosta Rompetrol Group și actualmente divizie a KazMunayGas, a lansat o procedură de selecție de oferte pentru achiziționarea de servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică a SAPE pe parcursul derulării etapelor înființării fondului kazah-român.
„Termenul limită de depunere a ofertelor este 7 septembrie 2016, ora 10.00”, se arată într-un anunț al SAPE.
Prin memorandumul de înțelegere din 2013, kazahii se angajau să plătească 200 de milioane de dolari din datoria istorică a Rompetrol către statul român în schimbul unei participații de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare (RRC), care operează rafinăria Petromidia. În prezent, KMG International controlează 48,11% din acțiunile RRC, iar statul român, prin Ministerul Energiei – 44,69%.