Acasă » Termo » Încălzire centralizată » Un plan național de renovare a clădirilor va funcționa doar pe baza unei platforme transpartinice

Un plan național de renovare a clădirilor va funcționa doar pe baza unei platforme transpartinice

energynomics

Ratele de renovare din România sunt scăzute și abia dacă sunt suficiente pentru a îndeplini obiectivele țării și ale UE în materie de reducere a consumului de energie și a emisiilor în clădiri. Pornind de aici, cinci vorbitori de nivel înalt au animat conversația în cadrul panelului „Provocări în materie de renovare la nivel național și european” din cadrul evenimentului 2024 România Eficientă Forum “EPBD Recast. Policy, challenges, and implementation”, organizat de think tank-ul  Energy Policy Group cu sprijinul OMV Petrom.

Vorbitorii au explorat opțiunile și strategiile de consolidare a sectorului de renovare prin punerea în aplicare a reformării directivei EPBD, asigurându-se în același timp că noile măsuri evită posibile obstacole întâlnite din trecut.

„Nu un guvern ar trebui să introducă planul național de renovare a clădirilor”, a insistat Adrian Joyce, secretar general al EuroACE – „Clădiri eficiente din punct de vedere energetic” și director al campaniei Renovate Europe. El este convins că un grup de lucru transpartinic, cu implicarea tuturor partidelor politice, ar trebui să convină asupra unui plan pe termen lung. „Dacă nu facem ceva de acest gen, care va fi considerat radical de majoritatea statelor membre, atunci nu prea am speranțe”, a spus el. Pentru ca un plan național de renovare a clădirilor să supraviețuiască alegerilor naționale, una dintre cele mai mari probleme de-a lungul timpului în toată Europa, în fiecare stat membru, „trebuie să lansăm planuri de renovare care să nu fie supuse ciclurilor bugetare anuale.”

În plus, el a vorbit despre „o bună monitorizare a rezultatelor proiectelor de renovare, astfel încât lecțiile învățate să fie folosite în următoarele proiecte care vor apărea”. Răspunzând la o întrebare din partea Energynomics, el a explicat cum ar putea funcționa acest sistem. „Avem nevoie ca, în cadrul fiecărui program de renovare, o parte din finanțare să fie dedicată evaluării performanțelor clădirii înainte de lucrări, apoi monitorizării lucrărilor în curs. Multe dintre performanțele slabe despre care auzim se datorează faptului că lucrările nu au fost supravegheate corespunzător. […] Știm că dacă nu alocăm un procent din finanțarea disponibilă pentru astfel de activități și nu le încredințăm prin contract unei agenții sau unei firme de consultanță, nu vom reuși să avem această buclă virtuoasă de feedback”, a declarat Adrian Joyce.

Valérie Plainemaison, secretar general al Federației Europene a Serviciilor Inteligente de Eficiență Energetică EFIEES, a vorbit despre necesitatea unui ghișeu unic pentru clădirile mari și despre planificarea unor abordări distincte pentru categorii de clădiri și, de asemenea, pentru diferite districte în funcție de caracteristicile acestora. Aceasta a avertizat, de asemenea, că „răcirea este următoarea provocare”, după mulți ani în care încălzirea a ocupat locul principal.

În acest context, Radu Dudău, directorul executiv al EPG, a abordat subiectul renovării profunde etapizate, un concept care se referă la lucrări de renovare realizate în mai multe etape, care îmbunătățesc progresiv, în timp, performanța clădirii. „Nu este vorba doar de situațiile în care proprietarul nu dispune de finanțare integrală pentru renovarea aprofundată. Este, de asemenea, o chestiune de politică publică să existe deschidere pentru programe paralele, cum ar fi lansarea de pompe de căldură. […] Condiția prealabilă, desigur, este pașaportul de renovare”, a spus el.

Mihai Moia, director al Asociației Române pentru Eficiență Energetică, ROENEF, a reamintit faptul că principalele provocări care trebuie depășite sunt reprezentate de competențele instituționale ale autorităților române, în special „capacitatea de a impune sau de a verifica calitatea lucrărilor de renovare”. El a profitat de această ocazie pentru a sublinia faptul că „tehnologiile sunt deja disponibile” și că există „o conștientizare crescută a subiectelor legate de eficiența energetică”.

Aura Oancea, cercetător în cadrul Departamentului Clădiri, din cadrul EPG, a prezentat proiectul Our-CEE pentru depășirea renovărilor neperformante în ECE.

Întâlnirea a fost organizată de EPG în cadrul Programului România Eficientă, un proiect multianual finanțat din fonduri private care are ca scop eficientizarea energetică a clădirilor prin campanii de conștientizare a publicului, programe de formare și reparații la școlile publice din întreaga țară. OMV Petrom contribuie la finanțarea Programului România Eficientă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *