Datele colectate în urma unui sondaj derulat în iulie în județele Constanța și Vaslui de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) arată că peste 60% dintre intervievați nu dețin informații suficiente cu privire la gazele naturale din șist. „Peste 60% dintre cei intervievaţi susţin că sunt slab informaţi cu privire la ceea ce înseamnă resurse neconvenţionale – gaze de şist, la activităţile de explorare şi exploatare, avantaje şi dezavantaje”, potrivit comunicatului instituției.
Sondajul a fost realizat în oraşul Constanţa şi comunele Costineşti şi Limanu din județul Constanța, şi în orașul Bârlad şi comunele Iana, Pungeşti, Ştefan cel Mare şi Băceşti, din județul Vaslui. Cercetările realizat au scos la iveală că peste 40% dintre cei intervievați în aceste județe confundă lucrările preliminare cu exploatarea.
Sondajul mai arată că mai bine de jumătate dintre respondenți nu au cunoscut faptul că etapa care stabilește nivelul rezervelor de gaz din zonele respective se va desfășura pe o perioadă de 3-5 ani. Mai bine de două treimi dintre respondenți nu cunosc riscurile explorării iar peste jumătate dintre acești nu dețin informații despre dezavantajele acestei operațiuni.
Și informațiile privind avantajele exploatării le sunt străine celor sondați, peste 40% dintre acești afirmând că nu le cunosc deloc. Slaba cunoaștere a tuturor acestor chestiuni a fost pusă pe seama unui comunicării publice deficitare de către 47% dintre cei incluși în cercetare.
În ceea ce privește sursele legitime de informare, Primăria este văzută ca principala sursă de informare de circa jumătate dintre participanții la sondaj. Abia apoi vin Guvernul central și ANRM. În ceea ce privește informarea despre gazele de șist, ANRM este de această dată considerată prima sursă de informare, prin experții săi.
ANRM a primit bani europeni pentru informarea populației
Sondajul a fost realizat ca o activitate componentă a campaniei de informare și dezbatere publică pe tema gazelor de șist realizată de ANRM, derulată sub egida Comisiei Europene între iulie și noiembrie 2013. Campania are ca punct de încheiere realizarea a două dezbateri publice în regiunile Bârlad și Dobrogea, zonele în care se estimează o prezență substanțială a rezervelor de șisturi.
În cadrul campaniei a fost creat și website-ul www.infogazedesist.eu, o platformă online unde au fost incluse informații despre proiectele din România, detalii despre tehnologiile folosite, date comparative între situația rezervelor românești și situația la nivel internațional și cadrul legislativ național și european pentru domeniul extracției resurselor minerale de acest tip sau generale.
Cei care găsesc informațiile furnizate de ANRM ca fiind nesatisfăcătoare se pot îndrepta către gazedesist.ro ori fracking.casajurnalistului.ro, două platforme orientate cu precădere către dezavantajele, vulnerabilitățile și riscurile tehnologice, de mediu, de sănătate,economice și chiar morale create de exploatarea gazelor de șist.