Ungaria a făcut ”paşi semnificativi” în direcția deblocării planului său național de redresare şi reziliență (PNRR) de către Comisia Europeană, acceptând solicitări ale acesteia referitoare la independența sistemului judiciar, a declarat vineri un oficial european agenției Reuters, în timp ce, potrivit publicației Politico.eu, responsabili europeni îl acuză pe premierul ungar Viktor Oban de şantaj ca urmare a opoziției acestuia față de ajutorul financiar european destinat Ucrainei.
”Ungarii au acceptat condițiile Comisiei asupra bazelor independenței sistemului judiciar. Negocierile nu s-au încheiat, dar este un pas semnificativ”, a spus oficialul european citat de Reuters, care s-a exprimat cu condiția anonimatului.
”Nu pot confirma că am terminat toate negocierile asupra fondurilor de redresare, dar ele sunt în curs de finalizare. Punctele cele mai sensibile au fost cele mai multe în jurul independenței sistemului judiciar”, a explicat acelaşi oficial, conform Agerpres.
Şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban declarase miercuri că guvernul de la Budapesta va face unele schimbări în sistemul judiciar astfel încât să răspundă condițiilor Bruxellesului pentru deblocarea sumelor alocate Ungariei în planul european de redresare în urma pandemiei (Mecanismul european de redresare şi reziliență), ce include pentru această țară granturi de 5,8 miliarde de euro.
Polonia şi Ungaria, țări conduse de guverne conservatoare pe care Bruxellesul le acuză că încalcă statul de drept prin limitarea drepturilor comunității LGBT, reformele în justiție sau contestarea întâietății dreptului european şi a deciziilor Curții de Justiție a UE în fața dreptului național, sunt singurele state membre ale UE care, din aceste motive, încă nu pot beneficia de acest plan.
În timp ce PNRR-ul polonez a fost în cele din urmă aprobat de Comisia Europeană, deşi fără să se elibereze fonduri, cel al Ungariei este în continuare blocat de Bruxelles, care în plus a activat împotriva Budapestei noul mecanism de condiționalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor state membre despre care consideră că încalcă statul de drept.