Ungaria și Polonia au blocat luni adoptarea bugetului UE 2021-2027 și a fondului de recuperare agreat de către guvernele Uniunii Europene, acuzând clauza condiționează accesul la bani de respectarea statului de drept.
Reprezentanții guvernelor UE urmau să agreeze compromisul la care s-a ajuns cu Parlamentul European în ceea ce privește pachetul de 1.800 de miliarde de euro, dar nu a putut face acest lucru din cauza voturilor negative date de Varșovia și Budapesta.
Președinția germană a UE a precizat că ambasadorii au votat clauza privind legătura dintre banii UE și respectarea statului de drept, pentru că votul necesita doar o majoritate calificată, iar opoziția de la Varșovia și Budapesta nu a putut împiedica acest lucru. Apoi, însă, când a fost vorba de votarea bugetului de 1,1 trilioane de euro în sine și a pachetului de recuperare de 750 de miliarde de euro, pentru care este nevoie de o susținere unanimă, „două state membre ale UE au exprimat rezerve”, a precizat președinția.
Veto-ul polonez și maghiar va fi discutat acum la o reuniune a miniștrilor afacerilor europene din UE marți și apoi la o videoconferință a liderilor UE joi. Dar găsirea unei soluții ar putea dura mai mult decât atât, anticipează surse diplomatice.
Pe 10 noiembrie, președinția germană a Consiliului a ajuns la un acord politic cu negociatorii Parlamentului European în cadrul discuțiilor care vizează obținerea aprobării Parlamentului pentru următorul cadru financiar multianual, bugetul pe termen lung al UE. Acesta completează pachetul financiar cuprinzător în valoare de 1.824,3 miliarde de euro, negociat de liderii UE în iulie, care combină următorul cadru financiar multianual – 1.074,3 miliarde de euro – cu un instrument de redresare temporară, Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde euro (la prețurile din 2018).