Inflația anuală ar putea creşte de la aproape zero la sfârșitul anului 2016 la peste 1% în primul trimestru (T1) 2017, atingând 2% în T2 2017, spun analiștii UniCredit. Inflația va crește pe fondul consumului majorat al populației, care va urca anul acesta cu 8,6% iar în 2017 cu 5,4%, conform previziunilor UniCredit.
”Nu ne așteptăm ca inflația să depășească ținta de 2,5%, chiar dacă prețul petrolului ar crește la 65 dolari/ baril până la finalul anului viitor. Principalele motive pentru această dinamică sunt: prețuri scăzute pentru alimente, importuri ieftine din zona euro și o contribuție mică la inflație a prețurilor administrate”, spun analiștii.
Potrivit economiştilor UniCredit, creșterea produsului intern brut (PIB) ar putea ajunge în acest an la cel mai ridicat nivel după criza financiară, de 4,4%. Cu toate acestea, excluzând agricultura, creșterea a atins un maxim anul trecut (4,2% în 2015 față de 4,1% în 2016). Creșterea puternică a consumului privat ar putea genera importuri mai mari decât în toate celelalte țări din Europa Centrală (EC), având în vedere că producătorii locali nu reușesc să valorifice accelerarea vânzărilor cu amănuntul.
”Anticipăm o decelerare a creşterii economice până la 3,4% anul viitor, iar primele semne de încetinire ar putea fi vizibile începând de anul acesta. În primul rând, contribuția agriculturii la PIB va fi mai redusă (sau va lipsi) în anul 2017 după recolta foarte bună din 2016”.
Analiștii spun că avansul salariului real poate încetini anul viitor, pe fondul creșterilor mai mici de venituri și al inflației mai mari.
”În aceste condiții, temerile legate de o supraîncălzire a economiei indusă de expansiunea creditării sunt exagerate”.