Unitatea I de la Cernavodă ar putea să fie retehnologizată în următorii 7-8 ani, astfel încât acestui grup să-i fie prelungită perioada de viață cu circa 25 de ani, a spus Mihai Darie, CFO Nuclearelectrica.
Potrivit domniei sale, este nevoie de realizarea unor astfel de investiții, pentru ca și peste 30 de ani țara noastră să beneficieze de energie nuclearelectrică. Pentru proiectul amintit mai sus există atât sprijin politic, cât și sprijin tehnic, a adăugat Darie, citat de Bursa.
În acestuia, un rol important al sectorului de energie nucleară este atingerea țintei de decarbonizare, în acest sens fiind necesar un balans între sursele regenerabile și cele nucleare, pentru producția de electricitate.
Reprezentantul Nuclearelectrica a subliniat avantajele pe care le are energia nucleară, printre acestea aflându-se independența de fluctuațiile prețurilor combustibilor fosili (uraniul având o pondere foarte mică în prețul de cost) și de schimbările climatice.
„În ceea ce privește nivelul apei de răcire, suntem la un nivel de siguranță, în acest moment, și există toate planurile în funcțiune astfel încât, într-o situație deosebită de secetă, să fie luate măsurile necesare. Nu trebuie să se creeze o isterie legată de o astfel de situație. Avem cei mai buni specialiști acolo”.
Unitatea I de la Cernavodă împlinește 20 de ani, în 2015, de la punerea ei în funcțiune, Unitatea II fiind la aproape zece ani de activitate.