Unul din cele două reactoare de la Kozlodui s-a închis automat, după ce a fost activat un sistem de protecție la generatorul unității, a transmis compania bulgară.
Oprirea reactorului de 1.000 de megawați a fost declanșată din cauza unei anomalii a echipamentelor convenționale de generare a energiei electrice și nu a unei defecțiuni în reactorul nuclear al centralei. Nu există niciun pericol de contaminare radioactivă, a declarat șeful Agenției de Reglementare Nucleară, Lachezar Kostov, pentru Reuters.
Totodată, experții de la Bulatom, citați de Novinite, spun că există diferențe serioase între reactoarele de la centrala de la Cernobâl, unde a avut loc o explozie uriașă în anii ‘80, și cele din Kozlodui. Ei sunt convinși că reactoarele de la Kozlodui, de tip WWER, sunt mai bine protejate decât cele de la uzina de la Cernobâl.
Reactorii centralei nucleare de la Cernobâl au fost de tipul RBMK, în timp ce unitățile centralelor nucleare de la Kozlodui sunt de tip WWER, mai multe unități de acest tip fiind fost puse în funcțiune în lume în ultimii ani, au spus experții Bulatom.
Reactorii RBMK au deficiențe la sistemul de incendiu, în timp ce cei de tip WWER dispun de sisteme mult mai moderne.