Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti va deveni independentă din punct de vedere energetic anul viitor. Datorită mai multor proiecte, UPG va fi producător de energie electrică cu o putere instalată de 300 KW, ce va asigura necesarul de consum al universităţii, iar surplusul va fi valorificat către alţi consumatori. Proiectul este realizat prin programul ESCO (Energy Services Company) şi finanţat de Electrica Furnizare, constă în acoperirea a două dintre parcările pentru automobile cu panouri fotovoltaice care vor produce energia funcţionării campusului universitar, conform zf.ro.
Alt proiect este finanţat din fonduri norvegiene prin programul Innovation Norway – sistem hibrid pentru eficientizarea energetică utilizând energia geotermală aplicat în campusul UPG din Ploieşti. Proiectul este în ultima etapă de evaluare tehnică. Valoarea totală a proiectului este de 2,2 milioane de euro, din care 300.000 de euro reprezintă cofinanţarea suportată de Consiliul Judeţean Prahova, iar 45.000 de euro a companiei PECEF Tehnica.
Proiectul constă în realizarea încălzirii a două corpuri de clădire din cadrul Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti utilizând pompele de căldură, folosind energia termică a apei extrase din 8 puţuri săpate la o adâncime de circa 100 de metri. Efectul va fi scăderea necesarului de energie termică obţinută în cazanele clasice pe gaze naturale şi, implicit, scăderea emisiilor de CO₂.