Prețul energiei electrice va continua să fie ridicat cel puțin până în 2035 din cauza valului preconizat de instalări de panouri fotovoltaice, care, pe măsură ce vor crește în capacitate, vor genera dezechilibre care se vor reflecta în facturile consumatorilor. După ce actualul val de instalații fotovoltaice se va încheia, peste 5 sau 6 ani este așteptat un altul, în unități de stocare.
”În ultimul an, viteza luminii poate fi depășită doar de viteza în care cresc prețurile! Chiar dacă sunt ținute oarecum în frâu prin subvenții sau plafonare, mai nou vedem niște prețuri la energie electrică care au atins valori… interesante. Dacă prețul certificatelor de carbon și lipsa gazului duc prețurile energiei la valorile actuale, probabil că prețurile se vor menține sau vor merge un pic mai sus pe anumite intervale, deoarece se investește foarte mult în energie verde, care generează dezechilibre care se vor răsfrânge până la urmă în facturile noastre”, a declarat Dor Marian, președintele companiei Wiren, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizate de Energynomics.
Digitalizarea și colectarea a cât mai multor informații din instalațiile de generare a energiei vor contribui la crearea unei prognoze mai complete în privința modului de funcționare a energiilor regenerabile, dar în următorii cinci sau șase ani vor fi necesare investiții în stocarea energiei. ”Cheia eficienței economice va fi producția și stocarea sau consumul instantaneu de energie și consumul asigurat de unitățile de stocare. Este bine să investim astăzi în regenerabile, dar este bine să fim conștienți că este doar primul pas și trebuie să fim pregătiți pentru situații noi și pentru colaborări între jucătorii din piață pentru a găsi soluții pe termen lung care ne vor garanta un preț care să nu îl facă să sufere pe consumatorul final”, a adăugat Marian.
Pe de altă parte, faptul că autoritățile au stabilit un plafon asupra prețului energiei va contribui și mai mult la extinderea investițiilor în generarea de energie din surse fotovoltaice, iar acesta este un lucru pozitiv. ”Pentru investiții, aceasta este o măsură perfectă și vom avea foarte multă energie regenerabilă în România, ceea ce este bine. Dar vom avea și multe dezechilibre”, a precizat el.
Marian a adăugat că, momentan, nu există dificultăți în aprovizionarea cu materiale pentru instalațiile fotovoltaice, dar companiile și statele europene ar trebui să investească în astfel de fabrici în UE, pentru a nu mai depinde atât de mult de furnizori externi, pentru că transportul acestor materiale a contribuit din plin la creșterea prețurilor instalațiilor fotovoltaice.
Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: Eaton Electric, Elgeka-Ferfelis Romania, Enel X, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbine Europe, MET Energy România, REI Group, Photomate, Volt, Wiren.