Prin hibridizare pot fi reduse riscurile de operare ale unor capacități existente de producere a energiei din surse regenerabile, a susținut Elena Popescu, CEO al companiei Elektra Renewable Support. Există deja experiență în acest domeniu, a adăugat ea. “Putem să reducem riscurile inclusiv pentru proiectele noi, folosind toate tehnologiile existente”, a mai spus reprezentanta Elektra Renewable Support, în cadrul conferinței ”Mai multe regenerabile pentru România”, organizate de Energynomics.
Potrivit Elenei Popescu, proiectele de producere a energiei regenerabile existente pot fi hibridizate, adică pot fi completate cu alte surse energetice sau cu unități de stocare, însă astfel de proiecte ar trebui să fie finanțate de bănci sau de guvern.
„Este mai greu să pui o baterie unei centrale fotovoltaice pentru că intervin alte probleme, cum ar fi cele de avizare. Este însă mai ușor să atașezi panouri fotovoltaice sau o unitate de stocare la o eoliană”, a mai spus ea.
Dezvoltarea de noi capacității de generare a electricității din surse regenerabile se lovesc de penuria din piață a unor echipamente, care sunt astfel importate din China, a semnalat Elena Popescu. „Ne confruntăm cu speța că invertoarele au ajuns cumva la maturitate. Sunt situații în care producătorul unui invertor deja instalat nu mai există. Dar nu mai găsim nici măcar componente simple în România, cum ar fi o diodă de 0,5 lei, așa că trebuie să importăm din China”, a spus Popescu.
Ca răspuns la această situație, firma Elektra Renewable Support și-a dezvoltat propriul departament de reparații de invertoare.
Conferința ”Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi, între care Alive Capital, Astrasun, BCR, EnergoBit, Elektra Renewable Support, Eximprod, Ensys Renewable Solution, ING Bank, LAPP Romania, Metacon, Noark, Photomate, REI Grup, TAW Energy, Volt, Wiren.