Acasă » Petrol și Gaze » V. Ceban (Moldovagaz): Revenirea cererii de gaze poate fi dată doar de la centralele de termoficare

V. Ceban (Moldovagaz): Revenirea cererii de gaze poate fi dată doar de la centralele de termoficare

5 octombrie 2023
Consumatori
energynomics

Consumul de gaze naturale din Republica Moldova a scăzut în ultimul an cu 20% din cauza prețurilor foarte mari și a trecerii pe combustibili alternativi a termocentralelor din țară. Șansa revenirii consumului la valorile inițiale poate veni doar din partea producătorilor de energie.

”În 2022, consumul de gaze din țară a scăzut cu 20% din cauza prețurilor foarte mari și trecerea la combustibil alternativi. Pentru anul gazier 2023-2024 trebuie să restabilim consumul, la un volum estimat de 940 milioane metri cubi de gaz, dar acest lucru depinde de centralele de termoficare care funcționează pe gaz”, a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz, în cadrul conferinței „Abordare regională Chișinău”, organizată de Energynomics.

Moldovagaz are 18.000 de consumatori industriali, dar primii 50 dintre aceștia reprezintă 70% din consumul total. Totodată, din totalul de 770.000 de consumatori deserviți de companie, 340.000 sunt localizați în Chișinău, iar majoritatea sunt clienți rezidențiali. Municipiul Chișinău consumă jumătate din gazele furnizate în Republica Moldova.

Potrivit lui Ceban, sectorul industrial s-a contractat foarte mult și nu prezintă semne că va reveni la cererea de gaz de acum un an. În plus, fabricile de conserve, de zahăr și de ciment fie au optat pentru alți furnizori de gaze naturale, fie utilizează biomasa pentru asigurarea necesarului de energie.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI VADIM CEBAN

De asemenea, compania nu se așteaptă la o revenire a consumului nici din partea consumatorilor rezidențiali și publici, aceștia fiind nevoiți să își diminueze consumurile din cauza prețurilor mari și a constrângerilor bugetare. De altfel, unii consumatori casnici au renunțat la utilizarea gazelor naturale și au investit în pompe de căldură, iar la nivelul țării există o ofertă în creștere de finanțări pentru creșterea eficienței energetice și conversia de la gaz la electricitate prin montarea de panouri solare.

”Acolo este ciclu economic închis pentru noi. Din partea industriei nu va veni o recuperare de volume, ci de la centralele termoelectrice. Clienții rezidențiali, din cauza tarifelor mari, consumă mai puțin, iar mulți au trecut la pompe de căldură. În sectorul public vedem o scădere cu 20% a consumului din cauza constrângerilor bugetare, deci este o reducere a consumului mai mult administrativă, iar nu un efect al unor măsuri de eficiență energetică”, a spus Ceban.

Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri Huawei, Siemens Energy, Transgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *