Bogdan Tudorache
Consumatorii trebuie să beneficieze de oferte bune de preț, iar Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că vor exista modificări de legislație care să permită prelungirea termenului de informare a consumatorilor.
Astfel, Popescu a afirmat, la Digi 24, că trebuie să ”mai așteptăm câteva luni de zile” pentru a stabili cele mai bune prețuri din piață, în mod competitiv.
Practic, se vorbește de facto de o amânare a liberalizării pentru consumatorii rămași în regim universal. Modificările aduse legii energiei vor consfinți noi reguli, prin care furnizorii vor fi obligați să informeze consumatorii –nu doar online, așa cum au făcut-o în mare parte, până acum, întrucât mulți din consumatorii vulnerabili nu dispun de internet.
În plus, guvernul dispune de o perioadă de respiro pentru a aproba, în sfârșit, o lege clară și bine definită a consumatorului vulnerabil – la care se lucrează, în guverne diferite, de câțiva ani buni.
“Nu pun 6 milioane de oameni pe drumuri să-și schimbe contractele într-o lună, două sau într-un anumit termen, ci oblig furnizorii să ofere cele mai bune prețuri la energie, în așa fel încât consumatorul să beneficieze de cea mai bună ofertă. Pornim de la premisa că avem în centrul acestei piețe concurențiale clientul, nu furnizorul”, a spus Popescu.
“Joi am avut o ședință la Consiliul Concurenței, împreună cu ANRE, și am căzut de acord pe acest principiu. Furnizorul trebuie să spună: dacă vrei să rămâi la mine, ai oferta asta, dacă nu vrei să rămâi, poți pleca. Dacă nu te muți între timp, îți rămâne această ofertă. Așa trebuie făcut, nu să ma duc eu să caut, eu să am timp să caut, dar până găsesc, să am cea mai bună ofertă a furnizorului meu, nu pe cea mai scumpă. Acesta este principiul asupra căruia am căzut de acord cu ANRE și Consiliul Concurenței”, a adăugat ministrul Energiei.
“În ceea ce privește prețul mai mic al energiei electrice, eu zic să mai așteptăm câteva luni de zile. Există deja oferte mai mici, dar să mai așteptăm ca prețurile să se așeze și să înceapă să funcționeze concurența reală. De fapt, unii dintre clienți se vor duce singuri în altă parte, dar sunt convins că vor fi furnizori care vor canibaliza piața altor furnizori. Și sunt foarte mulți furnizori care au oameni în reglementat, nu i-au trecut în concurențial, or, acolo este o piață care sunt sigur că va fi atacată de alți furnizori. Or, ca să-l muți pe client de la unul la altul trebuie să-i oferi condiții și, mai ales, preț mai bun”, a mai spus el.