Balkan and Black Sea Petroleum Association BBSPA a organizat recent București conferința sa anuală, un eveniment de două zile, la care au participat peste 20 de speakeri de înaltă clasă și majoritatea jucătorilor corporativi și de stat semnificativi care operează în regiune. Am discutat cu Valentin Kunev, director executiv la Balkan and Black Sea Petroleum Association, BBSPA, despre ideile principale rezultate în urma conferinței, dar și despre Coridorul Sudic de Gaze – punctul central al tuturor proiectelor individuale din domeniul gazelor naturale din Marea Neagră.
Stimate dle Valentin Kunev, vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre asociație, pentru cei care abia acum o descoperă. Care sunt cei mai importanți membri, care sunt obiectivele și măsurile principale adoptate pentru atingerea acestora?
BBSPA a fost fondată în 1995 ca organizație nonguvernamentală și nonprofit. Asociația facilitează dezvoltarea pieței regionale de petrol și gaze naturale, liberalizarea și diversificarea, schimbul de informații, promovează proiecte și oportunități de afaceri regionale și încurajează investițiile. Asociația aduce împreună principalele societăți din domeniul petrolului și gazelor naturale și energetic din regiunea balcanică, alături de mari firme multinaționale care au interese în regiune. Membrii asociației sunt Romgaz – principalul producător de gaze naturale din România și din regiune, Bulgartransgaz – operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Bulgaria, British Petroleum – acționar/asociat în cadrul tuturor proiectelor referitoare la furnizarea de gaze naturale de-a lungul Coridorului Sudic de Gaze, Gazprom Schweiz – furnizor de gaze naturale rusești în regiune, Total – o societate petrolieră internațională cu activități de explorare în Marea Neagră, Anadarko – o societate internațională de explorare și producție petrolieră și de gaze naturale. Recent, asociației i s-a alăturat ILF Consulting Engineers – o companie internațională de inginerie implicată în proiectele de infrastructură din domeniul gazelor naturale din regiune. Asociația oferă un forum destinat schimbului oficial și neoficial de informații și puncte de vedere. De asemenea, facilitează discuții și dezbateri privind aspecte din sectorul energetic din regiune prin intermediul conferințelor și întrunirilor sale anuale.
Încercăm să contribuim la îmbunătățirea climatului investițional din industria petrolieră și implementarea eticii și bunelor practici în afaceri, în conformitate cu standardele internaționale. Asociația monitorizează piețele regionale de energie, publică rapoarte de piață și susține o bază de date găzduită pe web, disponibilă pentru membrii asociației.
Revenind la Coridorul Sudic de Gaze, un concept-umbrelă pentru o serie de proiecte individuale din domeniul gazelor naturale, aflate în prezent în diferite stadii de implementare. Ce este esențial de știut despre Coridorul Sudic de Gaze și de ce considerați că acest concept este util pentru societățile din domeniul petrolului și gazelor naturale, pe de o parte, și pentru oficialii naționali și ai UE, pe de altă parte?
Coridorul Sudic de Gaze este un proiect cheie sau, așa cum spuneați, o umbrelă sau o succesiune de proiecte pentru furnizarea de gaze naturale, care include dezvoltarea câmpului de gaze naturale Shah Deniz 2 din Azerbaidjan, Conducta Caucazului de Sud din Georgia și Azerbaidjan, TANAP din Turcia și TAP din Grecia, Albania și Italia. Este un efort uriaș, în care sunt implicate o serie de proiecte, țări și companii de pe traseul gazului din Azerbaidjan către Europa, care va diversifica sursele de furnizare a gazelor naturale, va aduce sursele de furnizare alternative în Europa și Balcani și va contribui la dezvoltarea piețelor competitive.
Companiile din domeniul petrolului și gazelor naturale pot beneficia, pe durata diverselor etape de implementare a proiectelor, de activități de inginerie, de construire și de operare. Chiar funcționarea noii infrastructurii va deschide concurența, va debloca accesul către noile surse de furnizare și către noii jucători și va crește nivelul lichidităților de pe piață. Comerțul cu gaze naturale și liberalizarea pieței gazelor naturale vor fi posibile numai după o diversificare a sursele de furnizare a gazelor naturale. Climatul investițional se va îmbunătăți și mai multe societăți vor găsi această regiune atractivă pentru investiții. Oficialii naționali și ai UE vor beneficia de o îmbunătățire a securității rezervelor în momentul în care țările și UE nu vor mai depinde într-un grad atât de mare de un furnizor dominant. Sursele alternative de furnizare a gazelor naturale vor îmbunătăți securitatea furnizării, iar concurența va conduce la servicii de mai bună calitate. Prețurile gazelor naturale se vor conforma realităților cererii/ofertei și realităților concurențiale existente pe piață, nu unor factori inerenți cum ar fi contextul politic sau geopolitic.
Segmentul de petrol și gaze naturale din regiune constituie un domeniu de cooperare pentru țările învecinate și, totodată, o arenă de luptă pentru interese divergente, deoarece fiecare dintre aceste țări se consideră un mare hub energetic în regiune. Cum credeți că vor evolua aceste interese în legătură cu proiectele de conducte de gaze naturale și care este impactul lor asupra unor proiecte specifice?
Platformele gazifere sunt create pentru a beneficia nu doar țara care le dezvoltă, ci, mai întâi de toate, toate celelalte țări și jucători care ar dori să le utilizeze. O țară poate avea interese în dezvoltarea unei platforme, dar, în atingerea acestui scop, trebuie să respecte mai întâi interesele celorlalți. În dezvoltarea unei platforme gazifere se va ține cont, întâi de toate, de interesele celorlalți și, dacă reușești să faci acest lucru, atunci îți vei putea urma cu succes propriul interes. Din acest punct de vedere, nu contează loc în care se va dezvolta platforma câtă vreme aceasta va satisface în egală măsură interesele tuturor părților și va facilita comerțul angro de gaze naturale. Hub-ul de gaze va fi produsul unor acțiuni libere și voluntare, nu impuse comercianților de gaze naturale. Proiectele, care vor determina o diversificare a surselor, cum ar fi TAP, interconexiunea Grecia-Bulgaria și BRUA, vor facilita dezvoltarea unui hub deoarece vor produce diversificare și concurență. Concurența și un număr mai mare de jucători sunt necesare pentru ca o platformă să poată crea spațiul de manifestare pentru comercianții de gaze naturale. Se consideră că un hub este dinamic și real atunci când au loc schimburi frecvente de volume de gaze naturale, între un număr suficient de jucători.
Pe lângă rațiuni de ordin geostrategic, cum ar fi reducerea dependenței de importurile de gaze naturale, aceste proiecte se vor baza pe fluxuri de gaze transfrontaliere puternice la nivelul regiunii. Care este situația în prezent și care sunt perspectivele previzibile în acest sens?
Proiectele menționate mai sus vor modifica fluxurile de gaze naturale transfrontaliere și modelele de furnizare a acestora în scopul satisfacerii necesarului de diversificare a surselor de aprovizionare. Noua infrastructură de gaze naturale va oferi noi opțiuni în ceea ce privește sursele de aprovizionare, iar noua platformă de alocare de capacități, implementată recent, pentru rezervarea egală, nediscriminatorie, concurențială și transparentă de capacități, va permite o și mai mare creștere a gradului de liberalizare a pieței.
Știm cu toții că există proiecte mari care au fost anulate în ultimii ani. Care sunt cele mai promițătoare proiecte de conducte, după părerea dumneavoastră? De ce? Toate acestea sunt fezabile?
Cele mai promițătoare proiecte de conducte de gaze naturale sunt cele menționate mai sus, respectiv TAP, interconexiunea de gaze naturale Grecia-Bulgaria și BRUA. Aceste proiecte vor favoriza integrarea pe piață, concurența și liberalizarea la nivel regional. Acestea sunt fezabile, gazele naturale fiind combustibilul preferat în contextul parcursului către decarbonizare.
Conducta de gaze naturale Bulgaria-România a fost pusă în funcțiune, dar este încă departe de a fi un factor relevant în regiune. Ce mai trebuie făcut pentru a îmbunătăți fluxurile de gaze naturale între cele două țări? Puteți identifica un proiect de conductă de gaze naturale care ar putea schimba fundamental lucrurile în regiunea Mării Negre, în viitorul apropiat?
Schimbările nu se întâmplă pe moment, discutăm aici despre modificări evoluționare, nu revoluționare. Construirea interconexiunii de gaze naturale Bulgaria-România a fost un mare succes pentru Bulgartransgaz și Transgaz prin aceea că a creat puncte de intrare-ieșire în interconexiune pentru fluxul și comerțul liber cu gaze naturale. Importanța interconexiunii va crește și va fi recunoscută în timp, mai ales după construirea interconexiunii de gaze naturale Bulgaria-Grecia și a primei etape din BRUA, când gazele naturale din Marea Caspică și Marea Neagră vor putea fi transportate prin interconexiune.
_____________________________________________
Interviul a apărut inițial în numărul din iunie 2018 al energynomics.ro Magazine.
Dacă vrei să primești prin curier acest număr (iunie 2018), în format tipărit, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.
De asemenea, se pot crea parteneriate în cadrul cărora ING promovează serviciile sau produsele unor companii pe aceste platforme – de exemplu utilizatorii platformei HomeBank pot accesa diferite oferte prin ING Bazar.