Acasă » Analize » Valorem: Investițiile în infrastructura energetică au un efect de multiplicare economică estimat între 1 la 6 și chiar 1 la 10

Valorem: Investițiile în infrastructura energetică au un efect de multiplicare economică estimat între 1 la 6 și chiar 1 la 10

4 aprilie 2025
Analize
energynomics

Tranziția energetică impune transformări majore în infrastructura de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale. Studiul Valorem, lansat recent, pornește de la o nevoie urgentă de investiții în rețelele de distribuție a energiei din România, estimate la 1,5 miliarde de euro anual – 1,2 miliarde pentru electricitate și 0,3 miliarde pentru gaze. Analiza indică investiții anuale de numai 0,4 miliarde de euro anual în actualul context de reglementare; 1,1 miliarde reprezintă capital suplimentar care ar trebui să fie atras.

Investițiile sunt considerate esențiale nu doar pentru modernizarea infrastructurii, ci și pentru susținerea reindustrializării, digitalizării și decarbonizării economiei românești. Fără o infrastructură energetică robustă, România riscă să piardă oportunități economice majore și să rămână în urma țărilor din regiune în procesul de convergență economică.

Totodată, Valorem argumentează că investițiile în infrastructura energetică au un efect de multiplicare economică extrem de puternic, estimat între 1 la 6 și chiar 1 la 10. Acest efect se referă nu doar la impactul direct (angajări, achiziții, taxe), ci mai ales la capacitatea rețelelor modernizate de a atrage și susține alte investiții economice: noi capacități de producție, centre de date, consumatori industriali mari, dezvoltatori de regenerabile. În lipsa acestor investiții, România va continua să importe energie și produse cu valoare adăugată mare, în loc să le producă local.

 

 

Deblocarea acestor investiții suplimentare de care este nevoie pentru modernizarea rețelelor poate aduce beneficii economice semnificative pentru România, echivalente cu un impact anual de până la 10,6 miliarde anual, echivalentul a circa 3,3% din PIB. Potrivit studiului Valorem, impactul economic total al celor 10,6 miliarde de euro  a fost evaluat în raport cu 3 piloni principali de creștere economică: 1) multiplicarea/ extinderea proiectelor de infrastructură; 2) creșterea producției și distribuției de energie; 3) stimularea economiei prin atragerea de noi investiții. Structura impactului pozitiv calculat include beneficii fiscale semnificative, evitând pierderi de peste 4,6 miliarde de euro în taxe, 2,5 miliarde EUR în salarii nete suplimentare (care ar putea susține peste 230.000 de locuri de muncă) și până la 3,7 miliarde de euro în profituri nete corporative care ar putea fi reinvestite în economie. Potrivit studiului, în decursul a 5 ani de zile, stimularea investițiilor în rețelele de distribuție ar putea genera o creștere a PIB cu până la 16,5%.

Studiul realizat de Valorem pentru Federația ACUE subliniază că fără rețele moderne, nici prosumatorii, nici investitorii în regenerabile, nici industria grea nu vor putea contribui la relansarea economică a României. Infrastructura de transport și distribuție devine echivalentul autostrăzilor pentru economie – fără ea, dezvoltarea este fragmentată și ineficientă. În plus, în actualul context geopolitic și economic, în care UE încurajează autonomia energetică și tranziția verde, România trebuie să investească inteligent și anticipativ. “Rețelele moderne și eficiente permit reducerea pierderilor, integrarea surselor regenerabile – adesea mai ieftine –, evitarea congestiilor și stimularea concurenței reale pe piață. Cu alte cuvinte, investițiile în infrastructura energetică nu reprezintă un obstacol, ci sunt chiar fundamentul unui preț final sustenabil, corect și predictibil pentru toți consumatorii”, a subliniat Dana Dărăban, Directorul executiv al Federației ACUE, în cadrul unei dezbateri dedicate acestei teme.

 

 

Valorem arată și că, în ciuda percepției generale, impactul asupra consumatorului final al acestor investiții este modest: o creștere de doar 5 lei pe an la energie electrică pentru gospodării și 8 lei la gaze, cu posibilitatea ca, pe termen mediu, tarifele să scadă datorită reducerii pierderilor și eficientizării rețelelor. În paralel, există beneficii colaterale importante: creșterea calității serviciilor, reducerea timpilor de racordare, facilitarea integrării energiei verzi.

Distribuitorii au investit sume semnificative în rețele, afirmă Volker Raffel, președintele ACUE și CEO al E.ON România, și au îmbunătățit semnificativ indicatorii de calitate, cum ar fi, de exemplu, cel privind durata întreruperilor. “Dar apar noi tehnologii care necesită o actualizare și este foarte clar că investițiile în infrastructura energetică trebuie accelerate. Orice întârziere nu doar că împiedică tranziția energetică, dar împiedică și creșterea economică”, avertizează Raffel. ACUE avertizează că actualul cadru reglementar și nivelul de rentabilitate aprobat (6,94%) nu sunt suficient de atractive pentru mobilizarea capitalului privat necesar. Dimpotrivă, “stabilirea unui cadru de reglementare adecvat pentru dezvoltarea viitoare a rețelelor electrice va aduce beneficii economice începând chiar din acest moment”, subliniază Volker Raffel.

 

Despre ACUE

ACUE este o federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate energie electrică, petrol, gaze şi minerit energetic, reprezentând interesele unor importante companii din domeniul producerii, distribuţiei, furnizării energiei electrice şi a gazelor naturale şi al serviciilor conexe acestor activităţi. ACUE reprezintă 23 de companii din sectorul energetic, ceea ce însumează peste 25.000 de angajați și o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

 

Despre Valorem

Valorem Management Consulting reunește în echipa sa de bază peste 200 de ani de experiență în consultanța de management în România, Europa și SUA. Echipa noastră a lucrat în toate sectoarele relevante ale economiei; energia este unul din sectoarele cheie în care activăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *