Acasă » Interes general » Vânzarea pachetului de 27% din Rompetrol Rafinare- prin licitație deschisă

Vânzarea pachetului de 27% din Rompetrol Rafinare- prin licitație deschisă

29 ianuarie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

Vânzarea pachetului de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC – Petromidia) se va face printr-o licitaţie deschisă, iar preţul va fi singurul criteriu de departajare, susține Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie. Declarația sa vine la câteva zile după semnarea memorandumului cu kazahii de la Rompetrol, cărora li s-a promis acest pachet contra 200 de milioane de dolari.

„Oricine vine cu un preţ mai mare, câştigă. Nu facem favoruri. Va fi o licitaţie anunţată în presa locală şi interna­ţională“, a spus Dumitraşcu, conform zf.ro.

Guvernul a aprobat memorandumul cu Rompetrol prin care sunt achiziționate aproximativ 27% din acțiunile Rompetrol Rafinare Constanţa contra sumei de 200 milioane dolari și este creat un fond de investiții comun cu o participare inițială a companiei petroliere de 150 de milioane de dolari. Memorandumul a fost publicat în Monitorul Oficial săptămâna trecută.

Fondul de investiţii în sectorul energetic va funcționa sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul inițial al The Rompetrol Group va fi de 150 milioane dolari şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%. Fondul va atinge pe termen mediu și lung un miliard de dolari.

„Există obligaţia statului român de a păstra pe o perioadă de 3 ani o participaţie nediluată de 18% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanţa, respectiv diferenţa dintre întreg pachetul de acţiuni deţinut de statul român şi pachetul de 26,6959% din capitalul social care urmează să facă obiectul unei proceduri de privatizare la care să participe The Rompetrol Group”, se precizează într-un comunicat.

Compania a identificat deja 2 proiecte majore, cu o valoare de aproximativ 350 milioane dolari, care vor fi implementate prin fondul de investiții. Cele două proiecte vizează realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și extinderea rețelei de benzinării pe piața locală, cu un impact pozitiv pentru activitatea industrială de pe platforma Petromidia.

Cele două proiecte vor avea un impact pozitiv și în comunitățile în care vor fi implementate, prin crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor, dar și pentru întreaga economie prin veniturile investiționale generate.

Investițiile realizate pe plan local de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas în perioada 2007-2013 se ridică la peste 2 miliarde USD, în timp ce contribuțiile la bugetul de stat se ridică la 7,5 miliarde USD.

„Dezvoltarea afacerilor Rompetrol vor susține transformarea României într-un hub energetic al Mării Negre și al Europei, dar și într-o platformă de tranzit și procesare a materiilor prime în produse finite. Aceste investiții vor permite crearea de noi locuri de muncă și creșterea contribuțiilor la bugetul de stat, susținând în același timp o creștere economică solidă în România” a declarat Azamat Zhangulov, vicepreședinte senior al Grupului Rompetrol.

Deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, Grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări, având majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Compania este implicată în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în explorare şi producţie, servicii petroliere şi industriale.

Grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări cu activităţi de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, producţie şi servicii industriale şi are peste 7.000 de angajaţi.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *