Ministrul Economiei Varujan Vosganian este de părere ca în 2016 singurele domenii în care statul mai trebuie să dețină participații majoritare sunt energie și apărare. În ceea ce privește companiile strategice, „ar trebui un angajament politic ca până la finalul mandatului, în 2016, să nu mai fie companii cu capital majoritar de stat.
Am spus şi FMI, care a cerut includerea în acordul refăcut a acestui angajament, dar până la urmă s-a renunţat. Am spus ca în doi ani să nu mai existe în România, cu excepţia unei zone din energie şi nucleului de securitate, companii cu capital majoritar de stat”, a declarat ministrul Varujan Vosganian.
Afirmația a fost întărită de prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Daniel Dăianu. Acesta a afirmat că „în domeniul energiei cred că statul trebuie să păstreze controlul. Sunt adeptul vânzării unor pachete minoritare. Sunt companii bune, trebuie doar eficientizate. (…) Este o nevoie acută să se atragă companii private (pe piaţa de capital – n.r.).
Printre atribuțiile pe care ar trebui să le aibă statul în economie, Varujan Vosganian a amintit protejarea economiei de volatilitatea din afara țării. Volatilitatea reprezintă riscul ca o acțiune la bursă, cursul valutar, o obligațiune, în principiu orice activ financiar, să își modifice valoarea.
Pentru ca modificările valorii activelor financiare menționate să fie cât mai mici într-o perioadă cât mai multă de timp, Varujan Vosganian a propus ca „TVA şi contribuţiile trebuie să fie redimensionate, să se reîntoarcă la nivelurile pe care le-am lăsat eu (Vosganian a fost ministru al Economiei şi Finanţelor în perioada 2007- 2008, n.r.), finanţarea – băncile ar trebui să ofere o relaxare a condiţiilor, BNR ar putea să mai taie din dobânda de referinţă, mutarea comerţului exterior către alte ţări.
Încercăm să mutăm câţiva ataşaţi către ţări unde nu avem relaţii comerciale atât de dezvoltate” a afirmat Vosganian. Totodată, el a arătat că autorităţile încearcă să aducă la bursă cât mai multe companii.