Veniturile înregistrate în 2022 de Kazahstan din exporturile de petrol au crescut cu 50%, grație exploziei prețului țițeiului, chiar dacă volumul livrărilor de petrol peste hotare a scăzut, arată datele statistice publicate marți, transmite Reuters.
Kazahstanul depinde de transportul petrolului pe teritoriul Rusiei, țară care a fost afectată de sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invadării Ucrainei.
Potrivit datelor oficiale publicate de Biroul național de statistică din Kazahstan, în 2022 valoarea exporturilor de petrol ale Kazahstanului a urcat la 46,8 miliarde de dolari, în condițiile în care au fost exportate 65 de milioane de tone de petrol, față de cele 31 miliarde de dolari generate în 2021 de pe urma exportului a 65,5 milioane de tone de petrol.
Creşterea veniturilor în 2022 a venit ca urmare a majorării prețului petrolului, în condițiile în care prețul mediu anual pentru petrolul exportat de Kazahstan a urcat la 720 de dolari pe tonă anul trecut, de la 473 dolari pe tonă în 2021, potrivit Agerpres.
Pe baza estimărilor Reuters, în perioada ianuarie-februarie 2023, prețul mediu pentru petrolul exportat de Kazahstan a fost de 621 de dolari pe tonă, față de 697 dolari pe tonă în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Peste 90% din petrolul kazah ajunge pe piețele de export via oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC) şi rețeaua controlată de Transneft, compania care deține monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia.
Potrivit informațiilor publicate anterior de Comitetul privind veniturile statului kazah, veniturile din taxe care au fost primite de Fondul Național din Kazahstan din partea sectorului petrolier (taxe pe profit, taxe pentru extracția de resurse minerale, taxe pe exporturi şi plăți efectuate în cadrul acordurilor de împărțire a producției) s-au dublat anul trecut până la 13,87 miliarde de dolari, de la 6,11 miliarde de dolari în 2021. În primele două luni ale acestui an, veniturile din taxe plătite către Fondul Național din Kazahstan de către sectorul petrolier s-au cifrat la 2,68 miliarde de dolari, în creştere de la 2,10 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.