Preţurile ridicate ale gazelor naturale nu se reflectă în rezultatele OMV Petrom, din cauza impozitării extrem de ridicate – în 2021, rata efectivă de impozitare a producţiei de gaz a fost de 47%, spune Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-un interviu acordat Agerpres.
”Am avut cea mai mare contribuţie la bugetul de stat, de aproximativ 12,3 miliarde de lei. Performanţa noastră financiară din 2021 a fost într-adevăr mai bună decât în 2020, totuşi sub nivelul din 2019. Rezultatele au fost în principal determinate de creşterea puternică a preţului ţiţeiului, de cererea mai mare de produse energetice şi de performanţa excelentă a rafinăriei Petrobrazi şi a centralei electrice Brazi. Producţia centralei Brazi a fost cea mai mare din 2012, anul când a fost pusă în funcţiune, şi a acoperit 8% din producţia de energie a României”, a spus Verchere.
Povara fiscală în ceea ce priveşte gazele naturale este cea care descurajează investiţiile noi. Regimul de impozitare este de şase ori mai mare decât media Uniunii Europene, iar, pentru gazele offshore, de zece ori mai mare, a mai afirmat ea.
”Producţia noastră zilnică de hidrocarburi a scăzut cu 7,6% faţă de anul trecut, excluzând vânzările de active, cu un declin mai accentuat la gazele naturale, decât la ţiţei. În ciuda lucrărilor de reparaţii şi a sondelor nou forate, ne-am confruntat cu un declin natural abrupt la principalele noastre zăcăminte de gaze naturale – Totea, Lebăda Est offshore şi Burcioaia.
„Această evoluţie demonstrează nevoia urgentă de a debloca resurse suplimentare. Într-un mediu de piaţă cu preţuri volatile, actualul cadru fiscal al gazelor naturale pune sub presiune investiţiile în proiectele de gaze din România, ameninţând astfel oferta internă”.