Proiectul Neptun Deep progresează conform planului şi vom continua să lucrăm la viteza maximă, astfel încât să demarăm producția în siguranță la începutul anului 2027, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.
Ea a subliniat că proiectul se află în faza atribuirii de contracte şi de obținere a avizelor necesare şi de el se ocupă o echipă internațională cu experiență în proiecte de mare adâncime.
De asemenea, potrivit oficialului companiei, OMV Petrom lucrează la dezvoltarea unui portofoliu mai verde şi mai diversificat prin investiții în regenerabile, biocombustibili, mobilitate alternativă şi va investi aproximativ 3,7 miliarde de euro pentru proiecte cu emisii scăzute şi zero de carbon. În urma acestor investiții, până în 2030, compania ar urma să aibă o capacitate instalată de fotovoltaice de peste 1 GW, o proporție semnificativă de biocombustibili şi o rețea de peste 500 de puncte de încărcare cu carburanți alternativi.
Christina Verchere a vorbit în interviu şi despre rafinăria Arpechim, menționând că, în urma deciziei de închidere din 2011, intenția este aceea de a repune terenul în circuit economic, dat fiind potențialul ridicat al acestuia de a fi transformat în parc industrial.
”Proiectul Neptun Deep progresează conform planului şi acest lucru este foarte important, atât pentru noi, pentru partenerul nostru, Romgaz, cât şi pentru România,
din perspectiva accesului la gaze naturale, dar şi din perspectiva economică. După ce planul de dezvoltare a fost avizat de ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale – n. r.) au fost semnate contractele pentru principalele instalații offshore. Suntem încă în faza atribuirii de contracte şi de obținere a avizelor necesare. Este un proiect complex, avem o echipă internațională cu experiență în proiecte de mare adâncime, îl avem alături pe partenerul nostru Romgaz şi avem resursele financiare pentru a-l susține. Şi avem şi foarte mult entuziasm”, a spus Christina Verchere.
”În ceea ce priveşte vânzarea gazelor, deşi OMV Petrom şi Romgaz sunt parteneri în proiectul ND, cele două companii iau decizii independente cu privire la vânzarea gazelor. În ceea ce ne priveşte, credem că România este o piață atractivă datorită proximității sale. Având în vedere că piața de gaze funcționează la scară europeană, explorăm activ toate opțiunile disponibile”, a adăugat Verchere.
Grupul OMV Petrom a obținut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 2,548 miliarde de lei, în scădere cu 72% față de perioada similară a anului trecut, când a raportat 9,156 miliarde de lei, conform datelor financiare neauditate remise, marți, Bursei de Valori Bucureşti.
În acelaşi timp, veniturile din vânzări au scăzut în primele nouă luni ale acestui an cu 36%, până la 28,526 miliarde de lei, față de 44,248 miliarde de lei în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023.
În trimestrul trei din acest an, OMV Petrom a raportat un profit de 1,604 miliarde de lei, mai mic cu 64% față de rezultatul de 4,510 miliarde de lei raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Veniturile din vânzări au totalizat 10,662 miliarde de lei în T3 2023, în scădere cu 43% față de T3 din 2022 (18,667 miliarde de lei).