Compania canadiană Sterling Resources este interesată să participe la licitațiile următoare organizate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat pentru energynomics.ro Mark Beacom, Vice-Președinte pentru România al Sterling Resources.
Mark Beacom a declinat să ofere mai multe detalii despre poziționarea perimetrelor țintite. În schimb, a oferit o serie de obiective critice pe care România le are de îndeplinit pentru ca Marea Neagră să nu mai fie un etern potențial, ci un loc cu producție consistentă de hidrocarburi.
În primul rând, “sunt necesare mai multe descoperiri, deoarece trebuie să existe suficient gaz încât să poată suporta toată infrastructura scumpă de uscat și maritimă ce trebuie construită pentru a transporta, procesa și furniza acest gaz către piață”, spune oficialul Sterling.
Apoi, “prețul gazului trebuie să motiveze costurile mari de dezvoltare ale câmpurilor, prețul trebuie să reflecte piața și trebuie să fie creat într-un mod transparent (adică prin prisma cererii și ofertei) și nu stabilite de indivizi.” Totodată, Mark Beacom a subliniat că este necesară și crearea unei căi de accesare a liniilor de transit de gaz de pe teritoriul României întrucât nu există în acest moment niciun punct de acces semnificativ în apropierea coastei românești a Mării Negre.
Înaltul reprezentant al Sterling Resources în România a amintit în acest context și dosarul redevențelor. “Acestea trebuie să fie corecte și fixe pentru a da încredere dezvoltatorilor că marile cheltuieli pe care îi așteaptă vor fi recuperate în timp.”, a conchis reprezentantul Sterling. Acesta a mai spus că dacă obiectivele expuse vor fi îndeplinite, este posibil ca producția în Marea Neagră să debuteze până în 2020.
Sterling Resources a făcut public recent faptul că este dispusă să vândă până la jumătate din participaţiile deținute în perimetrele Midia şi Pelican (la care deţine 65%), respectiv Luceafărul (deținut în proporție de 50% de Sterling Resources).
“Având în vedere mărimea, complexitatea, riscul şi capitalul necesar pentru a dezvolta aceste perimetre offshore, este prudent din partea Sterling să-şi reducă participaţiile la aceste perimetre până la, probabil, aproximativ jumătate din nivelurile actuale”, a declarat Vice-Preşedintele pentru România al Sterling Resources.
În octombrie 2013, ANRM anunța că pregătește o nouă rundă de licitație pentru concesionarea a 36 de perimetre petroliere pentru explorare, forare și producție. Dintre aceste perimetre scoase la licitație, opt se află în platoul continental românesc al Mării Negre.