România este prima țară europeană care a exportat gaze, acum 60 de ani, iar acum răspunderea depășește cadrul național și regional, întrucât România este esențială pentru securitatea energetică a întregii Europe, a declarat, luni, la București, Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene.
Sefcovic, care are în portofoliu coordonarea Uniunii Energetice, a participat la un forum pe tema oportunităților în sectorul energetic în timpul președinției României la Consiliul UE. Potrivit Agerpres, el a amintit că România poate juca un rol substanțial și datorită zăcămintelor care vor fi extrase din Marea Neagră, iar proiectul BRUA este considerat de Uniunea Europeană un proiect de importanță strategică, cu un sprijin financiar substanțial.
„Există o perspectivă nouă și promițătoare a extracției de gaze din Marea Neagră și mă bucur că lucrați îndeaproape cu noi pentru a ne asigura că proiectul BRUA și alte conducte de interconectare vor fi construite, pentru a oferi noi posibilități pentru consolidarea pieței interne a energiei, mai ales în această parte a Europei care a depins foarte mult de gazul rusesc pentru o perioadă lungă”, a continuat oficialul european.
ExxonMobil nu a luat încă decizia finală de a trece la etapa de exploatare a zăcămintelor de gaze din blocul Neptun Deep din Marea Neagră, dar estimează că producția ar putea ajunge la 6,3 miliarde de metri cubi pe an, a declarat Richard Tusker, lead country manager al ExxonMobil România.
Această cantitate ar reprezenta mai mult de jumătate din producția actuală a țării, care este în jur de 11 miliarde de metri cubi pe an. „Aceste descoperiri au oportunitatea de a crește economia României prin dezvoltarea acestor proiecte, dar și pe termen lung, având în vedere potențialele venituri și alte industrii care pot crește în jurul acestor proiecte. Nu doar că acestea cresc gradul de securitate energetică, dar aduc și posibilitatea de a îmbunătăți infrastructura”, a spus el, conform Agerpres.
Oficialul companiei americane a ținut să sublinieze că nu a fost luată încă decizia finală de investiție.
„Dar voi spune la ce ne uităm ca să luăm această decizie. În primul rând, Marea Neagră reprezintă o provocare, fiind vorba de ape adânci. Apoi trebuie să înțelegem cum reglementările vor afecta investiția noastră. Trebuie să știm sigur că avem un cadru fiscal predictibil și stabil. În al treilea rând, este vorba de accesul la piețe. Trebuie să găsim piețe, unde să vindem gazul. Deci avem nevoie de infrastructură în România, precum și de interconectări. Și pentru acestea este necesară o legislație stabilă. Iată la ce ne uităm când analizăm decizia finală de investiții”, a continua Tusker.