Acasă » Analize » VICTA: 1.630 de proiecte publice investesc 24,41 miliarde de lei în panouri fotovoltaice

VICTA: 1.630 de proiecte publice investesc 24,41 miliarde de lei în panouri fotovoltaice

20 august 2024
Analize
energynomics

Autoritățile publice din România au lansat în ultimul an 1.630 de proiecte de investiții în panouri fotovoltaice. Datele analizate de VICTA.ro, singura asistentă virtuală de vânzare la șantiere, arătau recent că sunt necesare 807.704 de panouri fotovoltaice. Valoarea totală a acestor investiții este estimată la 24,41 miliarde de lei. Cifrele indică un interes în creștere pentru energia solară și implementarea soluțiilor ecologice la nivel local. Cele mai multe proiecte fotovoltaice de acest tip sunt lansate în Bihor (90 de proiecte), Cluj (79) și Constanța (71).

Proiectele incluse în analiză au fost selectate pe baza datelor disponibile pe VICTA.ro. Criteriile utilizate pentru a determina necesarul de panouri fotovoltaice includ numărul de șantiere, valoarea acestora, cantitatea estimată de panouri fotovoltaice pentru fiecare proiect, precum și distribuția geografică a proiectelor care necesită panouri fotovoltaice. Acestea au fost determinate prin aplicarea unui filtru pe materialele de tip panouri fotovoltaice, cu date de la 1 ianuarie, până la 1 august.

Potrivit VICTA.ro, principalele surse de finanțare pentru proiectele de panouri fotovoltaice includ fonduri europene, bugete locale și finanțări prin programe guvernamentale. Astfel, 73% dintre proiecte beneficiază de finanțare publică (aproximativ 1197 de proiecte din cele 1630), restul fiind realizate prin parteneriate sau finanțări private.

La fel ca în cazul unor cercetări similare, precum Monitor PV, estimarea termenelor de finalizare pentru aceste proiecte este dificilă, deoarece fiecare proiect are specificitățile sale. La momentul analizei, situația proiectelor se prezenta astfel: 38% în faza de construcție și amenajare, 56% în etapele premergătoare construcției (autorizare, proiectare și înainte de execuție), iar 6% erau deja finalizate.

Potrivit VICTA.ro, la licitațiile pentru realizarea de proiecte fotovoltaice sunt așteptate să participe atât companii mari, specializate în energie regenerabilă și construcții, cât și firme locale mai mici, cu experiență în instalații electrice. Este de așteptat ca aceste companii să aibă expertiză în gestionarea proiectelor, capacitatea de a furniza echipamente de calitate și know-how tehnic pentru implementarea soluțiilor fotovoltaice.

Avril Negrești Oaș (Satu Mare), Cornell’s Floor (Botoșani), Euras (Satu Mare), Milar Construct (Neamț), SMB Steel Project Partnership (București), Mariad Intercons (Olt), MIS Grup (Bistrița Năsăud), Conart Structuri (Mureș), Magnum Construct Proiect (Ilfov), Katar Conneg (Vaslui), Rom Liant Construct (Maramureș), Construcții Erbașu (București) sunt o parte dintre firmele din domeniu, monitorizate prin VICTA.ro.

 

Printre cele mai populare branduri specificate de arhitecți sau cunoscute că fiind utilizate în șantierele aflate în desfășurare se regăsesc Viessmann, BenQ, Ecovolt, Canadian Solar Westech.

Printre provocările anticipate în implementarea acestor proiecte se numără: birocrația excesivă în obținerea autorizațiilor, lipsa unor studii de fezabilitate adecvate, dificultăți în găsirea contractorilor calificați și rezistența comunităților locale sau a proprietarilor de terenuri. De asemenea, fluctuațiile prețurilor materialelor și echipamentelor necesare pot afecta bugetele inițiale ale proiectelor.

 

Cum ajută VICTA.ro

Cei interesați de oportunitățile de afaceri pot începe prin a-și face un abonament VICTA.ro. Astfel, vor avea acces zilnic la sute de proiecte și la mii de documentații tehnice. Echipa VICTA.ro monitorizează în fiecare zi sute de proiecte și menține actualizată cea mai mare bază de date cu șantiere din România.

Pe baza unor filtre personalizate, utilizatorii pot identifica exact proiectele de interes din zecile de mii de șantiere actualizate lunar. Pot vizita “virtual” șantierele pentru a vedea stadiul actual, fără a pierde ore în trafic, cu ajutorul pozelor de la fața locului. Pentru proiectele aflate în faza de planificare, există randări cu șantierele unde lucrările încă nu au început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *