Ministrul Energiei Victor Grigorescu a postat un mesaj pe canalul de socializare LinkedIn în care expune câteva dintre argumentele pentru care România poate fi considerată un exemplu pentru statele UE din regiune: primii paşi în liberalizarea tranzacţiilor cu gaze naturale, progresele în executarea gazoductului BRUA, finalizarea interconectorului cu Bulgaria, noile obligaţii privind depozitarea gazelor naturale şi „o propunere de rezolvare a situaţiei sectorului regenerabilelor”.
Iată mesajul integral al ministrului Victor Grigorescu:
În această după-amiază, la Tatra Summit Investment Forum, Globsec, la Bratislava, mă voi alătură vicepreşedintelui Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, şi lui Alberto Pototschnig, directorul ACER, reglementatorul european în energie, pentru o importantă discuţie despre starea Uniunii Energetice Europene. Vorbim despre competiţia reală pe pieţele de energie din regiune şi despre ultimele propuneri legislative ale Comisiei Europene. Despre nevoia de a reduce birocraţia şi reglementarea excesivă, despre rolul mai bunei coordonări la nivel european.
Contribuţia României este foarte importantă: am reuşit anul acesta să creem cadrul pentru tranzacţii reale cu gaze naturale pe bursă. 30% din gazul produs în România se va tranzacţiona transparent şi în condiţii de competiţie reală, astfel încât să obţinem cel mai bun preţ posibil pentru clientul final. Astăzi, peste 80% din furnizarea de gaze naturale în România este gestionată de un număr mic de jucători, doar 1,5% din gaz fiind vândut sau cumpărat pe bursă. Această situaţie se va schimba, iar beneficiarul adevărat este cetăţeanul.
Pe lângă o piaţă funcţională, avem nevoie de resurse şi infrastructură de transport. Şi aici, exemplul României este grăitor: am obţinut finanţare pentru 528 de kilometri de conducta nouă de gaze (BRUA), iar în câteva săptămâni finalizăm interconectorul de gaze cu Bulgaria, după ani buni de poticneli.
Am impus obligaţii clare de depozitare a gazelor naturale pentru siguranţa consumului populaţiei, făcând ordine în haosul legislativ din sector. Sunt convins că ANRE va efectua controale periodice pentru a verifica îndeplinirea acestor obligaţii şi că îi va amenda drastic pe cei care încalcă regulile.
Nu în ultimul rând, am lansat în dezbatere o propunere de rezolvare a situaţiei sectorului regenerabilelor, după aproape 11 luni de discuţii cu toţi cei interesaţi. Este o propunere clară, predictibilă, care asigură că România produce în continuare energie verde, nepoluantă, la un preţ rezonabil pentru cetăţean şi că investitorii îşi recuperează banii. Vom interveni şi asupra pieţei certificatelor verzi, pentru a corecta dezechilibrele actuale. A venit vremea să renunţăm la isteria generată de stabilirea anuală a cotei de energie verde, mecanism netransparent, greu de înţeles şi care genera presiuni de lobby şi oportunităţi de a folosi acest subiect drept armă politică. De anul viitor, îmi doresc să ştim clar câte certificate verzi se cumpără anual, care sunt limitele de preţ ale acestora şi care este impactul maxim la consumator. Transparent, predictibil, eficient.