Acasă » Regenerabile » Viitoarea putere energetică a României vine din multitudinea de producători mici și medii

Viitoarea putere energetică a României vine din multitudinea de producători mici și medii

23 septembrie 2023
Regenerabile
energynomics

Piața autohtonă de energie va putea să evite o situație de monopol din partea marilor jucători din sectorul energiei regenerabile daca va sprijini micii producători care investesc în capacități de generare a energiei destinate autoconsumului.

„Cred cu tărie că, pentru a nu mai ajunge să fim dependenți de câțiva jucători mari de energie regenerabilă, marea putere va veni din micii producători care își construiesc centrale pentru autoconsum și pentru a fi prosumatori. Viitoarea putere energetică a României vine din multitudinea de producători și nu din câțiva investitori care își construiesc câteva sute sau aproape de un GW, pentru că – normal –vom ajunge în ipostaza în care ei vor dicta prețurile”, a declarat Ciprian Bodiu, Head of Sales la Parapet, în cadrul evenimentului “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Constanța de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

Cu toate că în prezent echipamentele energetice destinate instalațiilor de generare pot fi achiziționate la prețuri mai mici față de anii anteriori și termenele de livrare sunt mai scurte, această situație se poate schimba rapid.

Dacă anul trecut panourile fotovoltaice aveau un cost de 0,32 cenți pe Watt, în ultima perioadă cotația a scăzut la 0,14 cenți. Pentru a rezista fluxului masiv de materiale și echipamente importate din China, unele companii au ajuns să își comercializeze produsele la prețuri sub costurile de producție. Nu în ultimul rând, marea majoritate a echipamentelor electrice și electronice importate din China sunt conectate la serverele care se află sub controlul acestui stat. „Acum e ieftin să iei din China, dar cine știe pentru cât timp”, a continuat el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CIPRIAN BODIU

Piața de energie este în continuare afectată de problema lipsei forței calificate de muncă, un deficit de competență tehnică care se simte de la debutul noului val de investiții în energii regenerabile.

În același timp, deși legislația aferentă pieței de profil a cunoscut o îmbunătățire accelerată, problemele de care se lovesc constructorii sunt cele „de la firul ierbii”. „La nivel național lipsesc oameni care pot manevra utilaje specifice, project managerii, cei care fac proiectarea. Cererea e atât de mare încât încă suntem în urmă în ce privește competența tehnică de specialitate”, a mai spus Bodiu.

Conferința de la Constanța a fost a treia dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021. Urmează Iași, pe 19 și 20 octombrie, și București, pe 16 și 17 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *