„Industria nucleară mondială nu se poate dezvolta fără contribuția Chinei”, declara Jade Huang, vice-secretar general al organizației internaționale nonprofit din China, International Forum for Clean Energy, luna trecută, la Londra. Ea a vorbit la prezentarea Raportului privind situația industriei nucleare din lume 2018, care va fi lansat în Statele Unite săptămâna viitoare, potrivit thebulletin.org.
Publicația anuală care oferă o evaluare independentă și clară a industriei nucleare, a arătat că șase dintre cele nouă reactoare noi care au început operarea în 2017 și prima jumătate a anului 2018 au fost în China. (De asemenea, au existat două noi reactoare în Rusia și unul în Pakistan). China nu numai că a dominat prin volum, dar și a condus progresul în tehnologie – cu primul reactor din a treia generație EPR conectat la rețeaua electrică și primul AP1000 de a treia generație urmând să fie finalizat.
În afara Chinei, producția globală a energiei nucleare a scăzut pentru al treilea an la rând. Chiar și în interiorul Chinei, construcțiile noi au fost oprite de la sfârșitul anului 2016 și cel puțin jumătate dintre reactoarele aflate în construcție sunt în întârziere. (Între timp, rapoartele recente ale BBC, Quartz și alte media sugerează că a fost reluată construcția la sute de centrale electrice pe cărbune din China, în ciuda încercărilor guvernului central de a anula proiectele și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră).
Aproape o treime din țările care dețin energie nucleară generează acum mai multă energie electrică din surse regenerabile non-hidroelectrice (și anume energia eoliană și solară) decât din energie nucleară. În absența dezvoltării unor reactoare modulare mai mici și mai ieftine – un scenariu puțin probabil în viitorul apropiat – industria nucleară ar putea fi pe ducă.
Raportul din 2018 analizează, pentru prima dată, dacă interesele militare servesc drept unul dintre motivele „persistenței ciudate” în a păstra energia nucleară. „Statele care au arme nucleare rămân principalii susținători ai programelor de energie nucleară”, notează autorii.