Prețul energiei electrice din surse regenerabile va scădea în perioada următoare, pe măsură ce vor crește capacitățile instalate, dar va crește semnificativ prețul de transport al energiei, din cauza lipsei investițiilor în rețele.
”Într-un viitor apropiat prețul energiei va coborî destul de mult, dar va crește prețul transportului. Dar, cu noile instalații care vor livra și mai multă energie, va fi nevoie de o restructurare a rețelelor, iar atunci incidența prețului de transport al energiei va crește de la 300 de lei cât este acum până la 1000 de lei” a declarat Vincenzo Moderno, CEO Modvin, vicepreședintele Camerei de Comerț Italiene pentru România, la conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara”, organizată de Energynomics.
În același timp, această conjunctură va crea premisele unei noi oportunități de afaceri, respectiv stocarea electricității în baterii. Cererea pentru astfel de sisteme este în deja creștere în orașele mari din România.
Potrivit lui Moderno, rețelele electrice din România constituiau o structură ”foarte bine pusă la punct”, care s-a depreciat din cauză că actualii concesionari ai rețelelor, respectiv Enel, E.On, CEZ și Electrica, „până la momentul de față nu au investit nimic”. Astfel, cu toate că instalațiile de energie regenerabilă puse în funcțiune în perioada 2008-2012 au început să injecteze energie în rețea, rețelele au rămas la fel.
O altă dificultate constă în lipsa materialelor necesare creșterii capacității de producere a energiei fotovoltaice. Cauza este reprezentată de livrările limitate din China.
”Sunt foarte multe proiecte, multe interesante, dar nu avem materiale. Am vorbit cu niște furnizori din China și au epuizat deja 60% din tot stocul disponibil. Nu știu dacă au făcut asta ca să ne pună pe noi în dificultate, dar asta este. Este o realitate. Prețul materialelor începe să crească și nu se găsesc. Avem foarte multe proiecte care ar fi eligibile dar nu avem posibilitatea să le punem în funcțiune”, a adăugat Moderno.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI VINCENZO MODERNO
Compania Modvin a fost înființată în 2008, și în prezent instalează fotovoltaice de 2-2,5 MW pe lună. Compania nu este afectată de reducerea livrărilor de materiale din China întrucât dispune de stocuri suficiente pentru a face față nevoilor clienților.
Conferinţa „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor BCR, Finder, Lapp România, REI Group, Volt.
Pingback: Vincenzo Moderno (Modvin): Prețul transportului energiei se va tripla în perioada următoare - Piramid Energy