Acasă » Electricitate » Viorel Beltechi, VoltLink: Agregarea devine esențială în condițiile actuale de piață

Viorel Beltechi, VoltLink: Agregarea devine esențială în condițiile actuale de piață

31 martie 2025
Electricitate
Bogdan Tudorache

Anul acesta au apărut mai multe companii de management comun al energiei, sau așa-numiții ”agregatori de energie” în piață, printre care și VoltLink, subsidiară a grupului Therme. VoltLink a obținut licența de agregator la ANRE în ianuarie 2025 și intenționează să gestioneze producția, consumul și stocarea pentru operatori mari, de tip Therme, sau alți operatori industriali, folosindu-se de experiența acumulată de grupul austriac. ”Scopul platformei unui Agregator de energie reprezintă eficientizarea operării echipamentelor și integrarea optimă a surselor regenerabile, gestionând în mod inteligent consumul, producția și stocarea, pentru consumatori de tip Therme precum și de tip industrial.  Clienții vor activa sub umbrela unor curbe cumulate de producție, consum și stocare, optimizând costurile și stabilitatea rețelei”, spune Viorel Beltechi, CEO Therme Asia și vicepreședinte pentru Energie și Inginerie al Grupului Therme, managerul companiei Voltlink, în cadrul unui interviu exclusiv oferit Energynomics.

 

Care credeți că va fi evoluția prețurilor după re-liberalizarea din 1 iulie? Ce efecte va avea asupra prosumatorilor, și în general, în piață?

Viorel Beltechi, CEO Therme Asia și vicepreședinte pentru Energie și Inginerie al Grupului Therme, managerul companiei Voltlink

După re-liberalizarea din 1 iulie este posibil ca prețurile să crească pe termen scurt, dar nu se poate exclude nici varianta scăderii a acestora în timp. Este destul de dificil de prognozat și cu atât mai dificil de gestionat.

În această incertitudine continuă, îndemnăm consumatorii și prosumatorii mari să preia inițiativa și să își definească singuri viitorul energetic. Deși nu pot controla fluctuațiile prețurilor, își pot controla comportamentul în piață. Cum? Sunt mai multe opțiuni. Printre acestea se numără instalarea panourilor fotovoltaice pentru reducerea dependenței de SEN, instalarea bateriilor de stocare pentru ‘mutarea’ producției de energie și creșterea procentului de autoconsum, instalarea bateriilor de stocare pentru ‘mutarea’ consumului către prețuri mai bune. De asemenea, dispecerizarea și flexibilizarea echipamentelor consumatoare în vederea ‘mutării’ automate a consumului către prețuri mai bune sau ajustarea acestuia la comanda OTS, semnarea contractelor de furnizare cu tarife dinamice și, nu în ultimul rând, intrarea într-un Agregator pentru a deveni jucători proactivi în toate piețele de energie, inclusiv în Echilibrare și Servicii de Sistem.

 

 Cum vedeți evoluția stocării în România?

Evoluția stocării energiei în România este încă în faza incipientă, dar cu potențial semnificativ de dezvoltare, mai ales având în vedere cerințele tot mai mari de integrare a surselor regenerabile în rețea. Costurile CAPEX au scăzut considerabil în ultimii ani, ceea ce face aceste tehnologii din ce în ce mai accesibile pentru investiții.

Proiectele BESS pe care noi le implementăm sunt proiectate și dimensionate pentru utilizări diversificate care vor fi integrate în AGREGATOR, ne referim aici la proiecte de tip stand-alone precum și la proiecte hibride PV+BESS, PV+BESS+ Consum (C&I+EV). Toate aceste proiecte au în vedere utilizări mixte precum: servicii de sistem, time shifting, load shifting, peak shaving. Sistemele vor fi utilizate distribuit în cadrul agregatorului ceea ce le va conferi o valoare comercială superioară și evident o recuperare a investiției mult mai rapidă. Fluctuațiile prețurilor la energie pe anumite piețe și fluctuațiile anumitor tarife (precum tarifele pentru serviciile de sistem) vor avea un impact mai redus asupra sistemelor BESS gestionate în cadrul agregatorului tocmai prin aceste capabilități de flexibilizarea a utilizării acestora. Potrivit estimărilor operatorului de transport, capacitățile de stocare necesare echilibrării sistemului sunt limitate. De asemenea, se estimează o diminuare a tarifelor pentru serviciile de sistem în timp. Având în vedere aceste aspecte se poate trage concluzia că piață BESS-urilor în România, în această direcție, va fi una limitată. În schimb, noi considerăm că va fi o perioada destul de lungă de timp în care sistemele BESS se vor dezvoltă în România în special pentru hibridizarea parcurilor fotovoltaice și eoliene și mai ales pentru hibridizarea consumului de energie distribuit, direct la punctul de consum. Avem modele BESS deja implementate și în curs de implementare cu punere în funcțiune până la sfârșitul anului 2025 pentru toate aceste tipuri de utilizări, iar modelele economice pe care noi le-am conceput arată o recuperare foarte rapidă a investițiilor. Avem încredere că foarte mulți jucători pe piață de energie (IPP existenți și viitori) precum și consumatori, furnizori vor avea încredere să dezvolte proiecte interesante de stocare.

 

Care sunt avantajele utilizării unui agregator de energie?

Compania VoltLink s-a dezvoltat în cadrul Therme Group, integrând competențe și tehnologii de tip Energy Management Sistem (EMS), SCADA, Ingineria instalațiilor, Cyber Security, pentru a dezvolta o platformă de tip Agregator.

Scopul platformei unui Agregator de energie reprezintă eficientizarea operării echipamentelor și integrarea optimă a surselor regenerabile, gestionând în mod inteligent consumul, producția și stocarea, pentru consumatori de tip Therme precum și de tip industrial. Clienții vor activa sub umbrela unor curbe cumulate de producție, consum și stocare, optimizând costurile și stabilitatea rețelei. Echipamentele clienților sunt operate de la distanță, prin SCADA, pentru gestionarea în timp real a consumului și producției de energie.

Astfel, ne dorim integrarea în piețele de energie a producătorilor, consumatorilor/prosumatorilor C&I și echipamentelor de stocare, fiecare devenind un jucător proactiv.

În acest moment dezvoltăm și testăm intern optimizarea energetică în mixul PV + Consum + Stocare, atât în complexul Therme București, cât și în fabricile Guntner Jaeggi de la Sibiu, membre ale grupului de tehnologie A-Heat din care face parte și Therme Group.

 

Cum vedeți dezvoltarea energiei geotermale, în continuare, în România?

Progresele tehnologice deschid noi orizonturi pentru energia geotermală, oferind perspective promițătoare pentru a o transforma într-o opțiune atractivă pentru țările și companiile din întreaga lume. Aceste tehnici includ forajul orizontal și fracturarea hidraulică, perfecționate în cadrul industriei de petrol și gaze din America de Nord. Dacă energia geotermală poate urma exemplul poveștilor de succes precum panourile fotovoltaice și energia eoliană, aceasta poate deveni o piatră de temelie a sistemelor de electricitate și încălzire ale viitorului, fiind o sursă de energie curată și disponibilă. În prezent, energia geotermală acoperă mai puțin de 1% din cererea globală de energie, iar utilizarea sa este concentrată în câteva țări cu resurse ușor accesibile și de înaltă calitate, cum ar fi Statele Unite, Islanda, Indonezia, Turcia, Kenya și Italia.

În acest moment, cea mai utilizată energie geotermală este energia termică recuperată din forajele de apă geotermală cu o adâncime între 2.000-3.000 m și o temperatură a apei între 75C-90C. Această energie este folosită în principal pentru sisteme de încălzire: aproximativ 80% din totalul energiei geotermale actuale. Un alt procent de aproximativ 20% din energia geotermală este folosită pentru producția de electricitate. Sistemul presupune ca apă geotermală să aibă temperaturi mai mari de 130C pentru a putea fi eficient sistemul de generare a electricității.

Tehnologiile care se dezvoltă rapid în ultima perioada, în special în USA, Canada și țările nordice presupun dezvoltarea unor foraje uscate la adâncimi mult mai mari , respectiv 6.000-7.000 m și realizarea unor sisteme de tip “close loop” (în buclă închisă) prin care un agent termic recuperează energia termică stocată în rocile uscate. Temperaturile obținute sunt superioare, ajungând la peste 150C. Cu o astfel de resursă se pot obține randamente foarte bune pentru generarea de electricitate în ciclu combinat de tip Heat&Power. De asemenea, există tehnologii testate care dezvoltă un sistem “hibrid” de “combined heat&power” și stocarea energiei în așa fel încât aceste sisteme se pot utiliza inclusiv pentru servicii de echilibrare a rețelelor de energie electrică.

 

Care a fost soluția adoptată în cadrul proiectului Therme?

Therme a redefinit conceptul de thermal bath, făcându-l accesibil tuturor și realizând totul la cele mai riguroase standarde de calitate.

Forajele geotermale de la Therme București au dublu scop: utilizarea apelor geotermale cu proprietăți curative și recuperarea căldurii acestora pentru a acoperi o mare parte din necesarul termic al complexului.

Apa geotermală, bogată în minerale, este valorificată pentru beneficiile sale terapeutice, fiind utilizată în piscine și zone de relaxare. În paralel, căldură conținută de această apă este recuperată și integrată în sistemele de încălzire, reducând dependență de surse convenționale de energie și contribuind la sustenabilitatea operațională a complexului. Acest proces permite o eficientă energetică sporită, scăzând costurile și impactul asupra mediului.

Investițiile în foraje geotermale sunt extrem de rare din cauza costurilor CAPEX ridicate, asociate forajului propriu-zis, tratării apei geotermale și reutilizării eficiente a căldurii extrase. În plus, lipsa continuității în utilizare pe parcursul unui an întreg, face ca multe astfel de proiecte să fie dificil de susținut economic.

Totuși, în cazul Therme București, necesarul constant de energie termică, 365 de zile pe an, conferă investiției în geotermale o viabilitate ridicată. Cererea permanentă asigura un randament optim și o amortizare eficientă a costurilor, făcând proiectul sustenabil și profitabil pe termen lung.

Pentru a dezvoltă acest concept avansat de Wellbeing, Therme Group a dezvoltat inhouse și prin parteneriate strategice, capabilități, tehnologii și competențe ridicate în domeniu.

În acest sens, proiectele Therme Group la nivel global sunt proiecte care corespund standardelor internaționale de sustenabilitate LEED (Leadership în Energy and Environmental Design). De exemplu, Therme București a primit certificarea LEED Platinum, cel mai înalt nivel al sistemului de certificare „verde”, standard recunoscut la nivel global ca simbol al excelenței în proiectarea, construcția și operarea clădirilor sustenabile.

Preocuparea pentru sustenabilitate a dus la dezvoltarea know-how-ului specializat în tehnologia și managementul apei, aerului, energiei, materialelor de construcții, etc.

Consumul energiei reprezintă un element esențial în funcționarea businessului, atât din punct de vedere al eficienței energetice, cât și în ceea ce privește integrarea energiei regenerabile în autoconsum.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *