Acasă » Electricitate » Virgil Popescu: Prevederile OUG 114 trebuie abrogate cu o perioadă de tranziție, dar nu mai târziu de sfârșitul iernii

Virgil Popescu: Prevederile OUG 114 trebuie abrogate cu o perioadă de tranziție, dar nu mai târziu de sfârșitul iernii

13 septembrie 2019
Electricitate
energynomics

OUG 114 a adus mari beneficii furnizorilor de gaze și energie electrică, afirmă deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

”Atât timp cât prețul la consumatorul casnic, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale nu a scăzut, iar prețul de achiziție al furnizorilor atât de energie electrică cât și de gaze naturale a scăzut, este evident că aceștia au de câștigat”, spune Popescu, citat de financialintelligence.ro.

”De aceea avem și lobby-ul acesta al furnizorilor de a menține aceste prevederi pe o perioadă cât mai mare. În principiu toată lumea este de acord cu abrogarea acestor prevederi, dar furnizorii doresc o perioadă de tranziție până la 1.04.2021. Ce tranziție poate fi aceea când se dorește o perioadă așa de mare?.. .Aceste prevederi ar trebui abrogate, evident cu o perioadă de tranziție, dar nu mai târziu de sfârșitul acestei ierni. Este inacceptabil pentru mine ca perioada de tranziție să se prelungească peste această dată. Nu trebuie să uităm că, până în 26 septembrie, trebuie să răspundem Comisiei Europene cu fapte concrete, altfel infringement-ul va costa România foarte mult”, a mai spus Popescu.

Dezacord pe dereglementare

La Ministerul Energiei a avut loc marți o întâlnire a principalilor stakeholder-i din piața energetică, pe marginea modului în care se va face re-liberalizarea pieței de gaze, fără de care România va fi obligată să plătească, de la sfârșitul acestei luni, amenzi, după ce Comisia Europeană a demarat procedura de infringement la adresa țării noastre, conform e-nergia.ro.

Potrivit unor surse care au participat la discuții, pozițiile par ireconciliabile.

Marii furnizori și-au susținut din nou poziția cunoscută, încercând să profite de reglementarea pieței și plafonarea prețului de gaze la achiziție, legiferate prin OUG 114, care îi avantajează. Ei spun că, de la 1 aprilie 2020, timp de încă un an, ar trebui ca jumătate din gazul intern pe care îl livrează consumatorilor casnici și producătorilor de energie termică pentru populație să fie cumpărat de la producători la prețul actual, de 68 de lei/MWh. Au opinat că doar restul de 50% să fie cumpărat de pe bursă, la prețul pieței.

În schimb producătorii de gaze ai țării, care au fost afectați sever de OUG 114 și de OUG 19, care o completează, au susținut că liberalizarea trebuie făcută rapid, pentru că altfel vor fi mult mai multe efecte negative: amenzile plătite ca urmare a infringement-ului și amenințarea oricăror noi proiecte de creștere a producției interne de gaze, cu consecințe directe asupra independenței energetice a țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *