România susține activ extinderea Coridorului Sudic de gaze şi sunt necesare acțiuni imediate şi paşi concreți pentru a realiza acest lucru, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze de la Baku.
„În această dimineață am participat la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Preşedintele Republicii Azerbaijan, Ilham Aliyev, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi comisarul Kadri Simson au fost prezenți la această ceremonie, ocazie cu care au transmis mesaje importante pentru construcția viitorului design al pieței energiei, în actualul context geopolitic”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanța parteneriatului româno – azer şi a transmis că țara noastră „a oferit garanția angajamentului său neîntrerupt de a fi parte a eforturilor menite să dezvolte şi să extindă Coridorul către noi piețe în Europa Centrală şi de Sud-Est”. Totodată, Iohannis a subliniat că România rămâne puternic interesată în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul național, aflat în creştere.
„Şi preşedintele azer Ilham Aliyev a reiterat angajamentul de a susține prin proiecte concrete dezideratul atingerii securității energetice. Va fi o zi importantă, în care alături de partenerii azeri, georgieni şi unguri vom stabili cadrul concret pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră. De asemenea, în cadrul discursului pe care l-am susținut la reuniunea ministerială, am transmis din nou că România susține activ extinderea Coridorului Sudic de gaze şi sunt necesare acțiuni imediate şi paşi concreți pentru a realiza acest lucru. Mai mult chiar, am propus să avem întâlniri semestriale pentru a realiza un plan concret de extindere. Orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est şi Balcani este binevenită, având în vedere că disponibilitatea gazelor va fi una dintre cele mai mari provocări ale anului 2023”, a subliniat ministrul Energiei.
El a precizat că România dispune de o infrastructură operațională şi viabilă de transport a gazelor naturale, care poate contribui la securitatea energetică regională, la implementarea planurilor de dezvoltare a Coridorului de Gaze de Sud şi la transportul volumelor de gaze azere pe piețele regionale.
„În aceste vremuri fără precedent de volatilitate şi tranziție, parteneriatele dintre guverne şi companiile energetice rămân esențiale pentru a asigura un dialog deschis pe o agendă care trebuie să stimuleze investițiile, securitatea energetică, tranziția şi inovația”, a mai scris ministrul pe Facebook.