România are nevoie de investiţii pentru transformarea sistemului energetic, care trebuie să se realizeze cu tehnologii curate, pe baza unor mecanisme competitive, a afirmat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în cadrul evenimentului Romanian Energy Day Conference, organizat de Centrul Român al Energiei.
„România are nevoie de investiţii pentru transformarea sistemului energetic. (…) România şi SUA au semnat un acord de cooperare interguvernamentală care va contribui la retehnologizarea centralei de la Cernavodă. Interesul SUA în acest proiect este binevenit pentru că avem nevoie de un investitor strategic matur, care să ne ajute cu proiectele noastre. Toate acestea conferă credibilitate, dar şi un semnal politic puternic în privinţa implicării din partea guvernului României în acest domeniu. Vrem să facem toate aceste investiţii în domeniul energiei nucleare împreună cu americanii, cu canadienii şi cu francezii pentru a îndeplini toate obiectivele stabilite pentru anul 2030 (…) România poate accepta noile ţinte în anumite condiţii (din Pactul Ecologic European, n.r.). Trebuie luate în considerare caracteristicile fiecărui stat membru şi, totodată, trebuie să avem în vedere implicaţiile socio-economice pe termen lung”, a spus Popescu, citat de Agerpres.
Ministrul Energiei a susţinut că România trebuie să găsească noi modalităţi de valorificare a gazelor naturale, precum şi investiţii în zona offshore.
„Consider că realizarea acestor obiective implică transformarea Sistemului Energetic care trebuie să se realizeze pe tehnologii curate, pe baza unor mecanisme competitive. Aceste transformări implică investiţii semnificative în producţie, în reţelele inteligente, precum şi niște modele noi de piaţă bazate pe capacităţi energetice noi şi pe inovaţie. Trebuie să vedem noi modalităţi de valorificare a gazelor naturale care să sprijine procesul de integrare şi de tranziţie. Fondul pentru tranziţie justă este un instrument care ne va ajuta să trecem cu bine peste acest proces. Putem să trecem de la cărbune la regenerabile şi la gaze mult mai uşor, cu ajutorul acestuia. În România avem în vedere tranziţia energetică şi avem în vedere faptul că gazele naturale şi centrala nucleară joacă un rol din ce în ce mai mare. Totuşi, trebuie să recunoaştem diferenţele regionale şi să avem în vedere resursele pe care le avem, precum şi capacitatea de inovare. Trebuie să avem în vedere investiţiile în zona offshore, deoarece acolo sunt capacităţi mari de producţie şi, de asemenea, trebuie să avem în vedere iniţiativele de cooperare care ne ajută să îndeplinim obiectivele de securitate energetică”, a mai declarat Popescu.