Virgiliu Băncilă, președintele Consiliului de Administrație (CA) al Chimcomplex Borzești a anunțat că angajaţii Combinatului Chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea vor fi preluaţi integral de către Chimcomplex S.A. Borzeşti, iar salariile acestora fi menţinute şi chiar majorate.
„Nu vom reduce niciun salariu, dimpotrivă, ne dorim să creştem salariile tuturor celor care doresc să se implice activ în restructurarea companiei. Vom şti să asigurăm cu succes tranziţia de la sistemul de stat la cel privat”, a afirmat Băncilă, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
Potrivit reprezentanților Chimcomplex Borzeşti, compania are în pregătire două pachete investiţionale post-privatizare în cazul preluării Oltchim. Un prim pachet investiţional vizează finanţarea celor 22 de obiective identificate în urma audit-ului la Oltchim, iar scopul este reechilibrarea combinatului şi poziţionarea acestuia pe un profit real.
”Estimarea noastră este că, în 6 luni de la preluare, odată cu finalizarea măsurilor de invesţii din primul pachet investiţional, Oltchim va reintra pe o poziţie de echilibru, devenind bancabil. După o primă etapă investiţională se va lansa cel de-al doilea pachet, care atinge în proiecţiile Chimcomplex suma de peste 275 milioane de euro, a subliniat preşedintele Consiliului de Administraţie al Chimcomplex.
”Aceste investiţii se referă la construirea unor noi instalaţii de etilenoxid, metanol, apă oxigenată sau la repornirea fluxului PVC, investiţii care vor aduce multe schimbări pozitive în funcţionarea Oltchim şi în relaţia acestuia cu mediul înconjurător”, a explicat Virgiliu Băncilă.
Chimcomplex a anunţat că va depune o oferta de preluare a activelor viabile ale combinatului Oltchim, urmând să creeze împreună cu acesta Compania Română de Chimie.
În cadrul ședintei AGEA Chimcomplex din data de 8 mai 2017, convocată de Președintele Consiliului de Administratie, Virgiliu Bancilă, a fost aprobat planul de majorare cu 170 de milioane de lei a capitalului social, prin emiterea a 135 de milioane de acțiuni.
”Scopul majorării capitalului social este de a asigura o parte din fondurile necesare achiziției unor Grupe de Active viabile economic ale Oltchim SA Râmnicu Vâlcea. Astfel, finanțarea achiziției Oltchim se va face din fonduri proprii existente, din capitalul obținut în urma acestei majorari a capitalului social al Chimcomplex, precum și din credite contractate de la instituții bancare și nebancare”, se arată în comunicat.
“Această decizie a AGEA Chimcomplex reprezenta un pas important, printre ultimii aș zice, în demersurile noastre de constituire a Companiei Nationale de Chimie. Odată cu finalizarea auditului pe care îl efectuăm la Oltchim, vom putea spune că suntem 100% pregătiți să depunem pe 26 iunie o ofertă realistă de preluare a activelor viabile ale combinatului din Râmnicu Vâlcea”, a declarat președintele CA Chimcomplex.
”Eu sunt optimist şi cred în bunele intenţii ale factorilor decizionali, respectiv ale administratorilor judiciari şi ale creditorilor Oltchim faţă de viitorul acestui Combinat, al industriei chimice româneşti, al oamenilor din Râmnicu Vâlcea. Oferta pe care o vom depune este una corectă, sustenabilă, iar faptul că avem resursele umane, know-how-ul şi resursele financiare ar trebui să fie hotărâtor în luarea unei decizii, astfel încât Oltchim, împreună cu Chimcomplex, să redevină acel etalon al industriei chimice româneşti’, a mai explicat oficialul companiei.
Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea este scos la vânzare prin nouă pachete de active. Valoarea totală de piaţă a celor nouă pachete de active este de 293,728 milioane de euro, iar preţul de pornire a vânzării va fi de 307 milioane de euro.
Ministerul Economiei a anunţat, recent, că administratorii judiciari ai Oltchim, companie aflată în insolvenţă, au decis să amâne până în iunie 2017 ultima etapă a procesului de privatizare a combinatului, la cererea ofertanţilor.
SC Chimcomplex S.A. Borzeşti, membră a Grupului SCR, este unul dintre fabricanţii importanţi de produse chimice din România şi Europa de Sud-Est, cu o experienţă de peste 60 de ani în industria chimică.