Modul de exploatare a rețelelor electrice şi de mentenanță s-a modificat fundamental, în condițiile în care există variații foarte mari generate de producția în centralele regenerabile, în special în cele eoliene, a declarat, Virgiliu Ivan, directorul Dispecerului Energetic Național (DEN) din cadrul Transelectrica.
„Sunt variații foarte mari generate de producția în centralele regenerabile, în special în cele eoliene. S-a modificat fundamental modul de exploatare a rețelelor electrice, de realizare a activităților de întreținere, de mentenanță. Dau un exemplu: în zona Dobrogea, unde avem producție foarte ridicată de energie eoliană, capacități foarte mari instalate, mentenanța o facem după vânt, pentru că activitățile ni le-am modificat în funcție de condițiile de vânt – şi aproape că orice lucrare în zonele cu energie regenerabilă foarte ridicată se desfăşoară cu monitorizarea foarte atentă a producției de energie regenerabilă şi dacă permit condițiile. Sunt foarte multe situații în care se deplasează echipe şi, când ajung la fața locului, dispecerul spune că nu sunt condiții, pentru că producția a crescut foarte mult şi nu mai sunt condiții de retragere din exploatare”, a afirmat Virgiliu Ivan, citat de Agerpres.
El a menționat că partea de operare, de exploatare, a suferit şi suferă modificări, astfel că procedurile şi activitățile Transelectrica s-au modificat şi se pliază pe producția de energie regenerabilă.
„Constatăm că inerția sistemului a scăzut şi va scădea în continuare. Principalul parametru de funcționare a sistemului, frecvența, ar putea avea de suferit prin faptul că sunt scoase din funcțiune odată cu această tranziție grupurile clasice, generatoarele sincrone care au inerție. Aici este un domeniu de interes pentru tehnicieni, care caută să găsească soluții, metode, astfel încât acest parametru principal, frecvența, să nu aibă variații foarte mari, să poată fi stabilizat într-un domeniu apropiat de frecvența nominală în cazul apariției unor pierderi de producție sau intrări în funcțiune a unor producții regenerabile foarte, foarte ridicate. Constatăm că este nevoie de flexibilitate, de resurse care să compenseze variațiile energiei regenerabile, este nevoie de stocare, este nevoie de instalare de baterii pentru un volum din ce în ce mai mare de centrale cu acumulare prin pompare”, a adăugat Ivan.
Potrivit acestuia, s-a ajuns în ultimele luni ca, înainte de ziua de dispecerizare, în etapa de pregătire, să fie un excedent de energie de până la 2.400 de MW; mai mult de jumătate, chiar 60-70% din energia programată să fie în excedent.
„Sunt provocări legate de evoluția prețurilor. În orele de prânz, când producția regenerabilă este foarte ridicată, atunci când producția fotovoltaică, respectiv cea de la prosumatori, se află la cote foarte ridicate, prețurile sunt cele mai mici, încă o dovadă că avem nevoie de stocare. Piața de echilibrare, din păcate, a reacționat într-un mod care ne-a surprins pe toți, cu prețuri extrem, extrem de mari, care au impactat-o foarte mult, care au impactat furnizorii de energie electrică, operatorii, prin faptul că şi noi, operatorii, avem obligații pentru achiziția energiei electrice pentru cetățeni”, a explicat el.
Ivan a subliniat că foarte important este să avem consum de energie electrică, să atragem consumatori industriali.
„Baza o reprezintă consumatorii. Trebuie să găsim cadrul prin care să atragem consumatorii industriali, altfel va fi o luptă permanentă şi o canibalizare. Este o perioadă provocatoare, cea de trecere la energie verde, la utilizarea energiei verzi din ce în ce mai mult. În spate sunt foarte multe procese, cu multe activități, proceduri, care trebuie să țină pasul cu această schimbare”, a susținut Virgiliu Ivan.